top of page

Microîntreprinderile - Modificări semnificative din 2023. Impozitul pe venit



Anul acesta OG 16/2022 a adus modificari legislative semnificative pentru microintreprinderi, dar si alte categorii de persoane juridice din sectorul public sau privat. Unele dintre cele mai importante modificari sunt cele din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor, care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2023.

IMPOZITUL PE VENITURILE MICROINTREPRINDERILOR

Modificarea definitiei microintreprinderii

Se introduc noi conditii cumulative care trebuie indeplinite pentru ca o persoana juridica sa poata fi incadrata ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor:

  • In anul fiscal precedent (2022) a realizat venituri ce nu depasesc echivalentul in lei a 500.000 euro; cursul valutar de schimb este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

  • A realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

  • Are cel putin un salariat cu norma intreaga, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3), respectiv, o persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca indeplineste conditia privind incadrarea cel putin a unui salariat, in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

  • Actionarii/asociatii sa nu detina mai mult de 25% din titlurile de participare la mai mult de trei persoane juridice romane care se incadreaza la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2023, societatile care nu indeplinesc aceste conditii cumulative vor trece la impozitul pe profit de 16%.

Persoanele juridice care pot opta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor

Incepand cu 1 ianuarie 2023, pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor (insa fara sa poata iesi din acest sistem in cursul anului) persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN:

  • 5510 – «Hoteluri si alte facilitati de cazare similare»

  • 5520 – «Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata»

  • 5530 – «Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere»

  • 5590 – «Alte servicii de cazare»

  • 5610 – «Restaurante»

  • 5621 – «Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente»

  • 5629 – «Alte servicii de alimentatie n.c.a.»

  • 5630 – «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor»

Sunt excluse din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor urmatoarele:

  • persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar;

  • persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;

  • persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;

  • persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.

Incepand cu 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microintreprinderilor devine optional.

Persoanele juridice romane pot opta sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023.

Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile situatiilor in care societatea trebuie sa iasa din sistem ca urmare a neindeplinirii conditiilor (ex: depasirea limitei de venituri). O persoana juridica nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile privind detinerea capitalului social si detinerile asociatilor sunt indeplinite, iar cea privind incadrarea cel putin a unui salariat, in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii.

Clarificari

*Chiar daca o persoana juridica indeplineste conditiile sus mentionate, aceasta poate opta pentru impozitarea cu 16% a profitului.

*Persoanele juridice care opteaza pentru aplicarea regimului microintreprinderilor incepand cu 1 ianuarie 2023, pot aplica o singura data, iesirea din regim fiind definitiva.

Cota de impozitare

Conform modificarilor, cota unica de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 1%, indiferent de numarul de salariati.

Impozitul pe dividende

Incepand cu 1 ianuarie 2023, se majoreaza cota de impozitare de la 5% la 8% a dividendelor distribuite/platite intre persoane juridice romane, precum si pentru cele distribuite/platite nerezidentilor. De asemenea, nu vor mai fi scutite de impozit dividendele distribuite si platite fondurilor de pensii administrate privat si/sau fondurilor de pensii facultative.

Facilitatea de scutire a profitului reinvestit

Se extinde facilitatea privind scutirea de impozit a profitului investit si pentru investitiile in active utilizate in activitatea de productie si procesare, precum si in activele reprezentand retehnologizarea. Activele vor fi stabilite prin Ordin al ministrului finantelor.

Regimul fiscal aplicabil dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane/persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al UE.

Alinierea conditiilor pentru aplicarea regimului de scutire a dividendelor interne si transfrontaliere, platite de un rezident roman, in situatii comparabile.

Legislatie – Ordonanta Nr. 16/15 iulie 2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale.

12 views0 comments
bottom of page