top of page

Cum să te poziționezi într-o piață ticsită de competitori

Nu mai e niciun secret că omul este în permanență atras de nou. Cu precădere omul zilelor noastre, care este de-a dreptul copleșit de oferte și informații de tot felul. Pornind de la această aplecare spre nou, se creează mereu valuri de interes pentru anumite domenii și direcții, interesul ajunge într-un punct maxim, apoi coboară asemenea unui val și se dizolvă în neant. Iar tu, cel care te-ai trezit pre târziu să îți faci brand personal într-un anumit domeniu, al cărui val tocmai a trecut, te simți descurajat și nu știi cum să te mai poziționezi.



Prima întrebare firească pe care ți-o pui în acest context este: „Mai are sens să mă mai zbat pentru afirmare într-o piață în care deja s-a spus tot și s-a vândut tot ce putea fi vândut?” În mod surprinzător, răspunsul este afirmativ. Mai ai loc să te poziționezi și poți să te dezvolți liniștit și într-un domeniu care nu mai e pe val. Faptul că nu mai e pe val nu înseamnă că domeniul a dispărut și că nu mai poți activa deloc. Înseamnă mai degrabă că sita a cernut și că abia acum e mult mai bine să arăți cine ești și ce poți. Abia acum îți poți impune brandul personal mult mai bine, tocmai pentru că ai la dispoziție cărări bătătorite, exemple de bună și proastă practică și concluzii legat de ce a mers și ce n-a mers în domeniul respectiv.


Ca să îți fie mai ușor să înțelegi că nu îți vând gogoși, gândește-te puțin la producătorii de pâine. Câtă pâine e pe rafturile supermarketurilor? Câte brutării care nu vând prin supermarket sunt peste tot în jur? Dacă ar fi convinși de faptul că nimic nu mai merge pentru că și așa pe piață sunt mult prea mulți producători de pâine, afaceriștii din domeniu și-ar strânge jucăriile și ar pleca acasă.


În loc de asta, un afacerist deștept va sta și va analiza piața. El va descoperi ușor că toți oamenii mănâncă pâine. Dacă s-ar apuca să facă marketing pentru toți oamenii s-ar pierde în mulțimea de producători. Atunci ce face afaceristul deștept din domeniul panificației? Își selectează o bucată din întreg. Adică, se axează pe un anumit tip de pâine căutat de un anumit tip de oameni. Asta face și un specialist care intră într-un domeniu în care brandul lui personal riscă să nu mai fie remarcat.


Să zicem că ești fotograf și vrei să îți impui brandul personal într-o piață a fotografilor de nunți, botezuri și cununii. Ce poți tu să faci diferit? La urma urmelor, tot poze cu cele mai importante momente faci și tot la fel cu colegii de breaslă le prelucrezi, deci nu poți inventa apa caldă. Nu te contrazic, însă am convingerea că un pic de creativitate te poate ajuta să faci diferența. Dacă te uiți un pic peste albumele de fotografii ale fotografilor de la nunți, botezuri, cununii, vei vedea mereu același tipar de poze regizate, în care mirii sunt puși în tot felul de poziții de afișe de Hollywood, în încercarea de a mima romantismul, bebelușii sunt prezentați în aceleași ipostaze, peste tot vezi torturi pompoase, decoruri standard și parcă fiecare nuntă sau botez seamănă în poze cu orice altă nuntă sau botez la care ai mai fost.



Soluția în acest caz e ca tu să promiți poze autentice, care surprind secvențe reale, instantanee ale emoțiilor sincere și pline de verosimil. Evident, nu toți cei care se căsătoresc vor fi deschiși spre acest gen de poze, dar cu siguranță tu îți vei forma targetul tău, iar brandul tău se va impune pe acest segment.


Prin urmare, impunerea unui brand personal pe o piață supra saturată necesită elementele de bază în orice afacere: research, analiză, creativitate, autenticitate, originalitate și inspirație. Dar mai presus de toate ea se poate face prin perseverență și prin convingerea că este posibil. La urma urmelor nimic nu e nou sub soare. Fondul e mereu același, numai forma face diferența.



Articol oferit de Cristina Norocel Trainer | Consultant Marketing | Branding Personal | Coach CONTACT Telefon: 0741.301.082 Website: https://cristinanorocel.com E-mail: cristina@obiz.ro


23 views0 comments
bottom of page