top of page

Cum să alegi canalele de comunicare ideale pentru afacerea ta – 5 strategii și sfaturi practice


Ca orice lucru pe lumea asta, și era digitală a venit la pachet cu avantaje și dezavantaje. Internetul și tehnologia ne-au pus tuturor la dispoziție o gamă largă de canale de comunicare, ceea ce ne poate ajuta să ne creștem vizibilitatea și să ajungem la un număr cât mai mare de clienți cărora să le transmitem mesajele noastre. Cu toate acestea, când vine vorba de selectarea canalelor de comunicare, în special în cazul rețelelor sociale, ne ia pur și simplu amețeala și ne simțim ca pierduți fără hartă într-un labirint complicat și neprietenos. Facebook, Instagram, Twitter, Telegram, MeWe, TikTok, SnapChat, LinkedIn, Pinterest, Reddit, Tumblr, WhatsApp, YouTube etc. – toate ne sunt la îndemână, dar ne derutează în același timp, pentru că nu știm pe care este cel mai eficient pentru afacerea noastră să fim prezenți și, mai ales, cum le selectăm.

Pentru cei care au nevoie de ajutor în acest sens, punctez mai jos cinci chestiuni esențiale, de care oricine ar trebui să țină cont înainte de a lua decizia de a fi sau nu prezent pe una sau mai multe rețele sociale.

Așadar:

1.Evaluați resursele de care dispuneți!

Înainte de a decide asupra canalelor de comunicare, contează enorm să evaluăm resursele de timp, bani și umane, de care dispunem. Fiecare canal de comunicare implică un anumit nivel de angajament și resurse, pentru a fi eficient gestionat. Prin evaluarea atentă a acestor resurse, ne putem stabili limite realiste și ne putem concentra doar pe opțiunile care se potrivesc cel mai bine cu bugetul și capacitatea noastră. Să nu uităm că ne trebuie poze, texte, informații, materiale video etc. Cine face toate acestea? Cine postează? Cine gestionează relația cu clienții? Cu ce frecvență? Câte ore pot fi alocate zilnic? Și tot așa.

2.Identificați-vă publicul țintă!

Nu încetez să spun că avatarul de client bine stabilit face toți banii. Este vital pentru orice afacere să știm cui ne adresăm și cum dăm de cei pe care îi vizăm. Unde îi găsim? Diferitele canale de comunicare pot ajunge la audiențe diferite, iar cunoașterea publicului nostru ne ajută să selectăm întocmai platformele care ne vor ajuta să ne atingem obiectivele de comunicare. De exemplu, dacă ne adresăm unei audiențe mai tinere, putem lua în considerare canalele de social media, în timp ce, dacă ne dorim să comunicăm cu profesioniști dintr-un anumit domeniu, am putea opta mai degrabă pentru evenimente sau conferințe relevante.

3. Analizați specificul fiecărei platforme!

Vin aici cu un exemplu ușor hilar, ca să demonstrez cât de mult înseamnă să cunoști specificul unei platforme pe care vrei să fii prezent. Să zicem că vinzi ceaiuri pentru menopauză și te-ai gândit să fii prezent pe MeWe sau Telegram, două rețele foarte populare în rândul persoanelor foarte tinere. Ai nimerit acolo ca nuca în perete, nu? Locul tău pentru comunicare și promovare în acest caz este mai degrabă pe Facebook, unde se găsesc cele mai multe persoane de peste 45 de ani. Să te încăpățânezi să fii pe toate platformele este deci un efort inutil și înseamnă, la modul cel mai cinstit, o risipă de timp, bani și energie.

4.Stabiliți-vă obiective realiste!

Este important să ne stabilim obiective realiste în funcție de etapa în care ne aflăm și de resursele disponibile. Fiecare canal de comunicare are propriile sale avantaje și limite, iar stabilirea unor obiective realiste ne poate ajuta să luăm cele mai bune decizii în privința modului de comunicare și a canalelor utilizate. În funcție de scopurile noastre, putem alege să fim prezenți pe un singur canal și să ne concentrăm pe construirea unei comunități puternice sau să ne diversificăm prezența pe mai multe canale pentru a atinge o audiență mai largă (ținând cont de tot ce am zis la punctele anterioare!).

5.Testați și măsurați rezultatele!

După ce ați ales canalele de comunicare potrivite și v-ați definit obiectivele, este important să testați și să măsurați rezultatele. Monitorizarea performanței pe diferite canale ne permite să identificăm ce funcționează și ce trebuie ajustat. Prin evaluarea constantă a rezultatelor, putem face ajustări și optimizări pentru a ne îmbunătăți strategia de comunicare pe termen lung. Spun de câte ori am prilejul că marketingul înseamnă testare și că rezultatele pot fi doar intuite, dar nu pot fi anticipate. În marketing și comunicare ne mișcăm pe nisipuri mișcătoare și trebuie să căutăm constant calea prin care să nu ne ducem la fund.

Prin urmare, pentru a scăpa de durerile de cap pe care ni le dă alegerea canalelor pe care vrem să ajungem la publicul nostru, este important să parcurgem aceste etape care țin de identificarea resurselor, obiective realiste, public țintă și strategie clară de comunicare, amintindu-ne să fim în permanență la ce a mers și ce nu, pentru a ajusta continuu și a regla lucrurile astfel, încât să știm că, în cele din urmă, am reușit să ajungem și să ne menținem pe calea cea mai bună pentru promovarea afacerii noastre. Miza nu e să fim prezenți peste tot, ci să fim prezenți acolo unde se află și clienții noștri.

Succes!


Articol oferit de Cristina Norocel

8 views0 comments
bottom of page