top of page

Managementul banilor sau, oare, ți-ai cumpăra un elefant?


Suntem înconjurați de știri alarmiste cu privire la iminenta criză. Fără îndoială că există deja o presiune asupra veniturilor noastre și aceasta se va accentua o dată cu venirea sezonului rece. Dincolo de negativismul cu care sunt prezentate informațiile, adevărul este că bugetul nostru, al familiei noastre are mai mult decât niciodată nevoie să fie ținut sub control.


De exemplu, după postările din social media, după câtă lume vezi în vacanțe și locațiile din ce în ce mai exotice pe care le aleg, pare că o ducem excelent și nivelul de trai al românilor a crescut. Statisticile și analizele serioase ale adevăraților experți contrazic acest aspect. Sunt cu siguranță persoane care își permit lucrurile și serviciile pe care le afișează, însă plasarea pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește educația financiară ne conduce la ideea că mulți dintre noi cădem pradă tentațiilor.


Tentațiile și marketingul


Este firesc să ne dorim mașini scumpe, vacanțe, case mari și renovate, haine de firmă, ieșiri cu prietenii. Suntem copleșiți de tentații, asaltați de reclame care mai de care mai bine țintite și care ne influențează și/sau manipulează. Ne comparăm cu cei din jur și aspirăm la o altfel de viață. Și, astfel, cădem în capcana de a cheltui mai mult decât câștigăm. De câte ori, poate, am neglijat nevoile primare (facturile curente și ratele bancare) și să cumpărăm lucruri pentru că merităm tot ce e mai bun (o vacanță, un articol vestimentar poate)?


Și, oare, de câte ori nu am ales să sărbătorim reușita imediat ce am făcut rost de o sumă de bani ocazională (bonus) sau de lungă durată?


Ți-ai cumpăra un elefant? Intrigat? Citește să vezi legătura cu managementul cheltuielilor


Dintr-o dată îți permiți să îți cumperi ca animal de companie un elefant. Este la reducere și tu tocmai ai primit jobul visurilor tale cu o remunerație pe măsură. Îți faci calculele și afli că ți-l permiți în rate, iar cei de la bancă îți arată cât de avantajoasă este dobânda. Cum ai putea să reziști tentației? Te imaginezi deja cu elefantul (marketingul celor de la magazinul de animale funcționează!), făcând poze, fiind admirat de ceilalți, petrecând momente frumoase cu acest animal inedit de companie.


Cum ai grijă de un elefant sau managementul cheltuielilor neprevăzute


”Încape” însă elefantul în bugetul tău personal? Ai luat în considerare toate aspectele de care ai nevoie pentru a îngriji elefantul? Veterinarul ultra specializat și scump, câtă apă și hrană consumă acesta, cât timp aloci pentru întreținerea acestuia?


Mai departe ce presupune creșterea fie și cu un procent mic al prețului la apă atunci când ai un mare consumator dependent de tine?


Bineînțeles că ești foarte atașat de acesta, nu îți imaginezi viața fără el, ar fi un eșec să renunți la elefant. Ce ar spune ceilalți?


Știu sună nebunește să achiziționezi un elefant, nu ai cumpăra (sper!) un elefant nici dacă ți l-ai permite.


Dar te invit să înlocuiești elefant cu orice alt obiect pe care ți l-ai dorit, pe care îl ai și care te ține prizonier. Cât de des ți se întâmplă să le faci loc elefanților în bugetul tău? Sau cât de des constați că nu îți plac cu adevărat elefanții achiziționați și că nu ți-au adus satisfacția pe care o credeai.


Disciplina în bugetul personal


Dacă te simți tentat de elefanți (orice înseamnă elefant pentru tine) și le cedezi deseori, cum ar fi să afli cum să ții în frâu achizițiile de orice fel, cum să aloci eficient veniturile personale sau ale familiei pentru diversele categorii de cheltuieli? Și, poate îți spui, din nou că meriți. Mai consideră o dată: nu ai nevoie de elefanți pentru a te simți împlinit(ă).


În plus, posesorii de elefanți vor fi primii afectați de criză. Aceștia resimt mult mai acut șocurile.


Echilibrul bugetar este primul pas spre a obține independența financiară, aceea care poate să îți asigure la un moment dat posibilitatea de a avea un elefant fără ca acest lucru să îți dăuneze.


La ce folosește un curs de managementul banilor?


Tu vii cu voința și cu disciplina, iar eu te voi ghida în acest proces de a stăpâni bugetul.


Nu este un plan de educație financiară pentru experți, ci un program pentru tine, cititorul tentant de ”elefanți”. Sunt pași simpli pe care îi urmezi și beneficiezi de suport pe toată perioada de implementare.


Nu este nevoie să fii singur în lupta de a spune NU elefanților. Împreună reușim.


Este timpul pentru educație financiară! Hai și tu la un curs de Managementul banilor!


9 views0 comments
bottom of page