Legea 232/2022 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor
- Crina Diculescu
- 4 days ago
- 2 min read

Grecu & Partners vin în atenția dumneavoastră cu informații referitoare la Legea 232/2022 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor, care urmează să intre în vigoare din data de 28 iunie 2025.
Legea se aplică următoarelor produse introduse pe piață după data de 28 iunie 2025:
sisteme hardware de uz general destinate consumatorilor și sisteme de operare pentru aceste sisteme hardware; echipamente terminale destinate consumatorilor dotate cu capacități informatice interactive, utilizate pentru servicii de comunicații electronice; echipamente terminale destinate consumatorilor dotate cu capacități informatice interactive, utilizate pentru accesul la serviciile mass-media audiovizuale; e-readere; terminale de plată pentru autoservire.
Astfel, operatorii economici pot introduce pe piață numai produse și pot furniza doar servicii care respectă cerințele de accesibilitate prevăzute de lege. Produsele nou introduse pe piață vor trebui să fie concepute și fabricate astfel încât să faciliteze utilizarea lor de către persoanele cu dizabilități, fiind însoțite de informații accesibile referitoare la modul de funcționare.
Instrucțiunile de utilizare vor trebui, acolo unde este posibil, să fie prezentate direct pe produs sau în interiorul acestuia (prin etichete, manuale, avertismente etc.) ori să fie disponibile prin alte mijloace accesibile, cum ar fi un site web compatibil cu tehnologiile asistive.
Prin urmare, în cazul în care dezvoltați aplicații sau softuri destinate publicului larg, este esențial ca acestea să fie accesibile și din perspectiva incluziunii persoanelor cu dizabilități. De exemplu, mecanismele de autentificare în doi pași ar trebui să includă alternative de accesare adecvate, precum instrucțiuni în format text sau audio, funcționalități de mărire a mesajelor afișate, precum și asigurarea unui interval de timp suficient între etapele procesului de conectare.
De asemenea, produsele trebuie dezvoltate astfel încât utilizatorii să își poată exprima în mod valabil consimțământul și să opereze în cunoștință de cauză în cadrul platformei sau al aplicației respective.
În final, menționăm că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și altele, în funcție de produsul/serviciul oferit, sunt abilitate de noua lege să aplice sancțiuni contravenționale în ipoteza în care constată nereguli, iar amenzile pot fi cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei.
✅ Ne puteți contacta pentru detalii suplimentare și suntem disponibili pentru a vă răspunde la orice întrebare.
O zi frumoasă,
Echipa Grecu Partners
(+4) 031 426 0745
Comments