top of page

𝐓𝐮 𝐭𝐞-𝐚𝐢 𝐠𝐚𝐧𝐝𝐢𝐭 𝐯𝐫𝐞𝐨𝐝𝐚𝐭𝐚̆ 𝐜𝐞 𝐭𝐢𝐩 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐭𝐰𝐨𝐤𝐞𝐫 𝐞𝐬̦𝐭𝐢?


Atunci când mergi la un eveniment de networking, intri într-o cameră unde vei întâlni mai multe tipuri de personalități.

Într-un colț, se află o persoană care pare că vrea să vorbească cu oameni noi, dar nu are curajul să pornească o discuție. Apoi, există acea persoană care se plimbă prin cameră și împrietenește cu toată lumea. Mai există cele câteva grupuri împrăștiate, care stau în cerc, unul în fața celuilalt, și nu vorbesc cu nimeni din afara acelui cerc.

Pentru a te ajuta să te identifici, m-am gândit să împărtășesc cu tine o scurtă descriere a fiecărei tipologii în parte, și anume:

1. Introvertitul! Este acea persoană tăcută și timidă care tinde să apară la eveniment, să stea într-un loc tot timpul și să nu interacționeze cu nimeni nou. El așteaptă întotdeauna ca altcineva să se apropie de el. Deși este politicos, din cauza lipsei de proactivitate, va pleca fără conexiuni sau cunoștințe noi.

Ce poți face pentru a obține rezultate?Dacă te regăsești ca fiind introvert, cea mai bună mișcare este să te conectezi cu un conector care să îți facă cunoștință cu oamenii. Dacă nu cunoști niciunul, poți apela la cei care organizează evenimentul pentru a te introduce. Nu este nicio rușine în asta!


2. Dependentul! Acesta este un pic mai deschis decât Introvertul, dar se simte bine doar cu persoanele pe care le cunoaște. Deși este prietenos, are tendința de a rămâne în același cerc și de a se întâlni doar cu prietenii săi. Ce poți face pentru a obține rezultate?

Dacă acest lucru îți sună familiar, stabilește-ți un obiectiv de a cunoaște 2-3 persoane noi la fiecare eveniment sau cere-le prietenilor tăi să te introducă. Astfel vei putea să petreci în continuare timpul cu prietenii obișnuiți dar și să beneficiezi de noile conexiuni pe care le faci.

Dacă ai probleme în atingerea obiectivului, vino cu o inițiativă distractivă: întreabă-ți grupul dacă vrea să se despartă și să aducă fiecare câte o persoană pe care să o cunoască toată lumea.


3."Pusher-ul": Acesta este persoana pe care toată lumea încearcă să o evite. Această persoană se prezintă la evenimentele de networking cu intenția de a le povesti tuturor despre ceea ce vinde și de a încerca să încheie afacerea pe loc. Aceștia fac prezentări în orice moment și împart mai multe cărți de vizită decât pot număra.

Ce poți face pentru a obține rezultate?

Pentru cei care fac acest lucru: OPRIȚI-VĂ. Este enervant și nu vă va duce nicăieri. În schimb, relaxați-vă. Nu mai vindeți. Faceți-vă prieteni și construiți relații. Puneți întrebări și ascultați. În timp ce faceți acest lucru, oamenii vă vor întreba cu ce vă ocupați, iar dvs. le puteți spune pe scurt într-un mod atrăgător și care să îi facă să dorească să afle mai multe. Dacă o fac, puteți face aranjamente pentru a vă întâlni după eveniment și a continua conversația.


4. Ascultătorul: Vorbăreții adoră acest tip de persoană. Le este teamă să vorbească despre ei înșiși pentru că nu știu ce să spună, așa că, în schimb, rămân concentrați asupra celeilalte persoane. Este plăcut să îi asculți pe ceilalți și să înveți despre ei, iar ei vor să învețe și despre tine.

Ce poți face pentru a obține rezultate?

Relațiile necesită să dai și să primești, dacă doar asculți, atunci cum poți avea o relație benefică? Dacă te regăsești în această situație, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te pregătești. Gândește-te la tipul de persoane pe care le poți întâlni și la ceea ce vei avea în comun cu ele. Exersează răspunsul la întrebarea "Cu ce te ocupi?" și fă-l atractiv, astfel încât oamenii să dorească să afle mai multe. Pregătește o poveste sau două pe care să le spui și cu care cei pe care îi întâlnești se vor putea identifica. Fii pregătit să participi la conversație, astfel încât aceasta să nu se transforme într-un interviu.


5.The Social Butterfly - este ușor de observat. Se mișcă rapid prin încăpere și principalul lui scop este să se împrietenească cu toți cei pe care îi întâlnește. Îl puteți considera sufletul petrecerii, cu personalitate mare și care zâmbește mult! Fluturele social se pricepe de minune la nume, fețe și la conversații ușoare însă tinde să nu stea prea mult timp cu aceeași persoană.

Ce poți face pentru a obține rezultate?

Dacă sunteți un extrovertit înnăscut și vă place să stabiliți relații, încercați să vă concentrați pe un grup mai mic decât pe unul mai mare pentru a avea conversații mai profunde și crea conexiuni de durată.


5. The Connector - Când mă gândesc la Networkerul ideal, mă gândesc la cineva care are ca principală intenție construirea de relații personale și de afaceri. Acesta știe cum să conducă o conversație și să pună întrebările potrivite.

Conectorii sunt siguri pe ei, prietenoși și cu adevărat interesați de ceea ce aveți de spus despre dumneavoastră și despre afacerea dumneavoastră. Aceștia îi pot prezenta pe alții cu ușurință și îi fac pe toți cei din grup să se simtă apreciați.



Primul pas este să recunoașteți ce tip de networker sunteți. Apoi, decideți ce tip de networker doriți să deveniți pentru a obține cele mai bune rezultate. Încercați "noul" tip de networking la următorul eveniment la care participați.


Dacă vă confruntați cu obstacole în ceea ce privește networking-ul, aștept întrebările dumneavoastră. Vă rog să vă programați o oră pentru a discuta cu mine!


Articol scris de Crina Diculescu

14 views0 comments
bottom of page