top of page

Cât costă lipsa de organizare a timpului?

Acum este dimineață, acum este seară. Acum este luni, acum este vineri. Și iar luni, vară, iarnă, timpul trece. În ce măsură reușim să ne organizăm timpul pentru a-i opri scurgerea ireversibilă? De fapt, cât ne costă lipsa de organizare a timpului?



În competiție cu ceilalți și, mai nou, în competiție cu tehnologia, omul modern își dorește să facă extrem de multe activități, are foarte multe oportunități, proiecte care sună provocator, lucruri pe care dorește să le învețe și/sau aprofundeze, tentații de a-și organiza timpul liber.


Verificăm emailurile oricând și de oriunde, la orice oră, navigăm pe social media de câte ori luăm o ”pauză”, suntem (mai mult sau mai puțin inevitabil) atrași de reclame și folosim mult mai mult timp decât realizăm în activități și acțiuni care nu ne aduc beneficii reale.


Vorbim la telefon nu doar la birou, ci de oriunde, din mașină, de la volan, din sala de fitness (!), activitățile personale și cele profesionale se întrepătrund deseori.


Ne-am dorit beneficiile tehnologiei, le-am îmbrățișat, dar abundența de device-uri din jurul nostru și oceanul de informații la care avem acces ne sunt de folos în a respecta organizarea timpului așa cum este de dorit?


Organizarea timpului în era tehnologiei


Teoretic și practic avem extrem de multe aplicații prin care ne putem organiza mai bine timpul. Calendarele ne dau notificări, ori de câte ori stabilim, ne programăm taskuri individuale și/sau în echipă, avem o imagine de ansamblu asupra a ceea ce avem de făcut, noi și colegii noștri cu care colaborăm.


Ce nu poate să facă tehnologia este să stabilească limitele noastre personale, cât de multe activități putem programa în același timp sau cât durează efectiv fiecare dintre acestea. Mai ales dacă sunt acțiuni creative.


Ce nu poate tehnologia, oricât de avansată este aceasta, este să decidă care sunt prioritățile noastre și care acțiuni sau activități ni se potrivesc. Aplicațiile nu înțeleg care sunt momentele noastre de randament maxim sau cât de relaxați suntem într-un anumit moment sau altul, cât de pregătiți suntem pentru a duce la bună îndeplinire o provocare asumată.


Iar lipsa de organizarea a timpului ținând cont de cele de mai sus, precum și/sau supraaglomerarea programului zilnic costă.


Ce ne costă să nu ne organizăm timpul în funcție de priorități?


În primul și în primul rând ne costă timpul nostru, pe care nu îl putem recupera de niciun fel. Dar cum cuantificam timpul? Cum îl măsurăm în bani?


Costuri directe ale lipsei organizării de timp


Pe de o parte sunt costuri directe, clare și ușor de exprimat.


Aloc 2 ore pentru acțiunea x și câștig 200 euro. Dacă nu îmi organizez bine timpul și acesta se scurge printre picături banii respectivi sunt pierduți. De câte ori nu ai știut să îți faci timp pentru anumite lucruri? Uneori uităm să punem în balanță și să facem un calcul pragmatic pentru ce anume ne folosim timpul de care dispunem.



Costuri indirecte ale organizării de timp


O categorie pe care nu o luăm (prea des) în calcul este cea a costurilor indirecte, pe care le plătim sau evităm în funcție de modul în care ne împărțim timpul între diversele activități de pe agenda zilnică.


Fiecare acțiune pe care o realizezi are un preț, pe care îl plătești sau îl economisești.


Știu vei spune că unele sunt neprețuite. De exemplu plăcerea de a sta pe vârful unui munte și a privi cerul, copacii, de a te bucura de liniște - nu poate fi măsurată în bani. Din punctul meu de vedere dacă vei face astfel de acțiuni care te relaxează suficient de des eviți costurile de mai târziu generate de problemele de sănătate fizică sau mentală pe care inevitabil le vei avea.


Ne costă tot ce am putea face în intervalul de timp pe care îl alocăm către social media sau în discuții interminabile cu prietenii (tu ai făcut un calcul să vezi cât petreci în acest fel?). În loc de 30 de minute de social media cum ar fi să înveți o limbă străină care la un moment dat să îți aducă un venit suplimentar?


Mâncatul pe fugă, de unde apucăm și ce găsim la îndemână, din lipsa organizării timpului costă și va costa la un moment dat. Sănătatea noastră are un preț.


Cum oprim aceste costuri generate de lipsa organizării timpului?


Avem nevoie de noi înșine, de a ne cunoaște, de a ne stabili prioritățile și a le urmări în tot ceea ce facem. De asemenea este indicat și de dorit să incluzi principii sănătoase de gestionarea a timpului în viața ta personală și profesională, iar punctul de plecare pentru toate acestea este un curs de Managementul timpului.


După cum îți organizezi în prezent timpul, balanța ta este pe plus sau pe minus?


Articol scris de Cătălina Duțu, EAGLE CONSULT&SERVICES





13 views0 comments
bottom of page