Contabilitatea criminalistica este un instrument care ofera o analiza contabila in contextul unor proceduri legale. Aflandu-se la intersectia dintre contabilitate si lege, contabilitatea criminalistica reprezinta o metoda moderna de investigatie, bazandu-se pe abilitatile de contabilitate ale unui expert independent in cazurile de frauda si evaziune fiscala in contextul unei infractiuni financiare in instanta.
Astfel, contabilii criminalisti ofera aceasta analiza folosind un amestec de audit, contabilitate si abilitati investigative pentru a examina situatia financiara a unei afaceri/persoane in contextul unui conflict care face obiectul unui proces. Acestia desfasoara un proces complex de acumulare a unor dovezi financiare si organizarea informatiilor identificate sub forma unor rapoarte conforme si adecvate in instante.
De asemenea, contabilitatea criminalistica poate fi si un instrument de gestionare si diminuare a riscurilor pentru orice tip de organizatie/societate. Controlul eficace din cadrul activitatii de contabilitate criminalistica asupra tuturor operatiunilor si resurselor unei organizatii conduce la minimizarea riscurilor afacerii si chiar reducerea costurilor.
De ce este necesara contabilitatea criminalistica?
Aparitiile tot mai dese si mai semnificative ale fraudelor financiare din ultimele decade au pus problema integritatii practicilor contabile si financiare. Faptul ca mari companii au raportat informatii ale situatiilor lor financiare necorespunzatoare, a condus la nevoia acestei nise de investigatie din partea unor experti independenti, care aplica o procedura specifica.
Raportarea financiara corecta este vitala pentru dezvoltarea unei piete de capital eficiente, in timp ce fraudele aduc pierderea actionariatului si increderii publicului.
Contabilitatea criminalistica realizeaza urmatoarele functii de baza:
expertiza in cadrul unui litigiu, unde rolul profesionistului contabil judiciar ca expert independent clarifica obiectul litigiului;
investigatia care duce la descoperirea faptelor de fraudare; practic, investigatorul este angajat sa efectuez analiza, evaluarea sau interpretarea anumitor aspecte probatorii pentru a descoperi sau confirma existenta unei posibile fraude.
Diferenta dintre audit si contabilitate criminalistica.
Pentru a intelege mai bine particularitatile sale, este important sa identificam diferentele dintre contabilitatea criminalistica si audit, avand in vedere ca exista tendinta de confuzie a celor doua practici. In primul rand, auditul are ca obiectiv principal detectarea si prevenirea erorilor, in timp ce contabilitatea criminalistica vizeaza detectarea fraudei.
Un audit verifica conformitatea cu standardele de audit general acceptate in baza unui proces predefinit. In schimb, contabilitatea criminalistica presupune analiza documentelor financiare pentru a cauta activitati ilegale in interiorul unei organizatii, procesul fiind unul investigativ deoarece ancheta efectuata urmeaza sa fie prezentata in litigiu.
In cazul expertizei, auditorii au abilitati mai restranse, strict in jurul cunostintelor contabile. Pe de alta parte, contabilii legisti au nevoie de abilitati suplimentare celor de contabilitate – cunoasterea procedurilor legale, criminalistica, tehnologia informatiei etc.
Infractiunile de evaziune fiscala cel mai des intalnite asupra carora contabilitatea criminalistica reprezinta un instrument de combatere eficient.
Infractiunea de evaziune fiscala si cele asimilate.
Evaziunea fiscala reprezinta o sustragere cu rea-credinta de la indeplinirea obligatiilor fiscale, fapta care poate fi comisa in mai multe modalitati si are drept consecinta prejudicierea bugetului de stat.
Fapte care constituie infractiuni de evaziune fiscala:
Ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
Omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
Evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
Alterarea, distrugerea sau ascunderea actelor contabile, memoriilor aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau altor mijloace de stocare a datelor, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale;
Executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale;
Sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate.
Identificarea modalitatilor concrete de sustragere de la indeplinirea obligatiilor fiscale – scheme infractionale:
Societatile de tip fantoma;
Frauda Carusel;
Societatile offshore;
Specificul produselor accizabile.
Surse:
Investigarea infractiunilor de evaziune fiscala, CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII, Buc., 2015
Ceccar.ro
Articol oferit de Cristina Vintila, CV Expert Contabil
Comments