top of page

Actualizări Esențiale în Legislația Muncii: Noi Reglementări pentru Prevenirea și Combaterea Hărțuirii la Locul de Muncă în 2024




Avand in vedere ultimele modificari din legislatia muncii, venim in sprijinul vostru in ceea ce priveste documentatia interna aferenta relatiei angajator – angajat.

 

In concret, exista noi obligatii stabilite pentru angajatori in anul 2024, anume cele instituite prin Metodologia din 12 octombrie 2023 privind prevenirea si combaterea hartuirii pe criteriul de sex, precum si a hartuirii morale la locul de munca. Incepand cu luna aprilie a acestui an, angajatorii vor trebui sa arate inspectorilor de munca cum aplica aceasta metodologie (politica si procedura din Regulamentul intern), care sunt responsabilii de solutionarea cazurilor de hartuire precum si masurile adoptate.

 

Termenul limita de implementare este 17 aprilie 2024 - angajatorii au obligatia de a institui propria procedura de prevenire si combatere a hartuirii sau de a o adapta pe cea existenta din Regulamentul Intern la cerintele legale ale noilor reglementari. Inspectorii ITM vor putea aplica amenzi in cazul celor care nu s-au conformat.

 

Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca este obligatorie pentru toti angajatorii, indiferent de numarul salariatilor sau obiectul de activitate, intrucat HG 970/2023 nu prevede o circumstantiere a aplicarii normelor.

 

Va putem ajuta cu revizuirea regulamentul intern prin introducerea procedurii privind gestionarea situatiilor de hartuire la locul de munca, dar si prin actualizarea documentului conform prevederilor legale la zi. Precizam ca implementarea Ghidului antihartuire presupune intocmirea si a unui registru special, precum si a altor documente adiacente procesului.

 

Articol oferit de

ELENA GRECU 

MANAGING PARTNER at Grecu & Partners

7 views0 comments
bottom of page