top of page

Rolul părinților în educația financiară a copiilor

Părinte fiind ai foarte multe roluri în viața copilului tău. De la a-l îngriji și a-i asigura existența din prima clipă a vieții, de la a-l ține în brațe când plânge sau se lovește, până la a fi clovn și confident și a stabili limite în relația cu acesta.


Puteți continua voi lista cu roluri și responsabilități pe care le aveți în diversele etape ale vieții.


Printre rolurile pe care le ai este și acela de a-l educa personal și a-i asigura accesul la o educație corespunzătoare din mai multe perspective.


În primii ani de viață, de la tine copilul învață să regulile de bun simț, să se comporte în societate, limbajul pe care îl utilizează, dacă citește sau se uită la televizor, ce muzică ascultă și cum să își gestioneze emoțiile. Multe dintre lucrurile pe care le preia sunt inconștiente, pur și simplu modelele pe care le vede și devin normalul lui, mediul în care trăiește și contextul își pun amprenta asupra dezvoltării acestuia ulterioare.


Printre lucrurile pe care le transmiți generației următoare este și relația cu banii, de cele mai multe ori fără să existe discuții explicite despre bani (sau cel puțin nu în primii ani din viață). Noi, părinții, la rândul nostru, am preluat modele din familie, mai mult sau mai puțin reușite. Acestea vin la pachet cu mituri despre bani, pe care le-am demontat în acest articol.


În cine ai încredere pentru a-ți educa propriul copil?


Dacă în trecut numărul persoanelor care interacționau cu copiii noștri era limitat la câteva persoane (acum 100 de ani), la câteva zeci de persoane în copilăria noastră, ei bine, în epoca social media ajung la copiii noștri informații din sute și mii de surse.


Din momentul în care au propriul lor telefon smart (de la o vârstă din ce în ce mai mică din nefericire), un întreg univers se deschide în calea lor. Este bine sau este rău? Depinde de fiecare situație în parte. Cert este că nu putem controla ce ascultă și la ce video se uită. Poate parțial, prin diverse aplicații, putem limita accesul la anumite site-uri sau putem limita numărul de ore petrecut cu astfel de dispozitive.


Realitatea este că noi părinții suntem extrem de ocupați, absenți în mare parte din viața copiilor noștri (aceasta este realitatea crudă), sistemul de învățământ ne-a abandonat din multe puncte de vedere (în foarte rare și extreme cazuri copiii merg cu plăcere la școală pentru a învăța), facem tot ce putem pentru a proteja copiii și pentru ca aceștia să nu aibă o viață grea (generațiile cu o copilărie grea cresc ”fulgi de nea”, sensibili și fără rezistență fizică și psihică), iar rolul de educator l-a preluat social media. Contentul din social media, reclamele și tot felul de influenceri au rolul unei picături chinezești, prin apariții repetate (zilnice), prin faptul că le vorbesc pe limbajul lor și că dărâmă autoritatea părinților, a profesorilor, au preluat rolul de educatori.


Ce învață despre bani copiii?


Din experiența personală, din cursurile de educație financiară pentru copii pe care le-am susținut, dar și din discuțiile cu prietenii copiilor mei și părinții acestora, de cele mai multe ori copiii se împart în două categorii:


- cei care cheltuie excesiv;

- cei care nu vor să cheltuiască niciun ban (sau cheltuie cu mare dificultate).


În ambele cazuri vorbim despre un dezechilibru în relația cu banii.


Prima categorie de copiii consideră viața ușoară, în care totul li se cuvine fără muncă (așa văd în social media sau la modelele din mediul apropiat și se comportă ca atare). Influencerii le ”vând” prin marketing bine făcut o serie de produse și servicii, pe care părinții se grăbesc să le achiziționeze pentru a-și vedea copiii fericiți.


Cei care strâng banii, pe de altă parte, și au un adevărat atașament pentru bancnotele pe care le au, primesc oricum de la părinți tot ce au nevoie pentru a-și satisface plăcerile și nu înțeleg rostul banilor.



Concret, ce poți face tu?


Din primul moment în care copilul își manifestă interesul pentru bani sau măcar de când începe școala, ar fi bine să îi acorzi copilului tău un buget, adecvat nevoilor lui și posibilităților familiei.


1. Faceți împreună un calcul și aflați care este suma de bani de care are nevoie pentru a se simți independent, pe diverse capitole. Apoi, dacă i-ați dat o anumită sumă de bani pentru ceva dulce pe care să și-l ia la școală, chiar dacă a cheltuit banii din prima zi, nu îi mai dați niciun leu în plus până la următoarea dată convenită de comun acord.


2. Puteți începe cu un buget săptămânal (dacă are obiceiul să cheltuiască mult). Îi dați săptămânal o sumă de bani și explicați foarte clar pentru ce anume îi va folosi.


3. Începeți cu puține capitole (tipuri de produse pentru care îi dați libertatea să facă ce vrea cu banii). Maxim 3-4 (în funcție și de vârsta copilului, desigur). Dacă îi veți da din prima bani pentru a-și cumpăra îmbrăcăminte, s-ar putea ca acești bani să se transforme în jocuri și dulciuri.


4. Discutați zilnic cu acesta despre suma de bani pe care a cheltuit-o și pe ce anume. Esențial este să fie o discuție naturală fără a le da impresia că sunt controlați și certați pe această temă. Este foarte important să acceptați tot ce vă spune, fără a-l judeca. Rolul vostru este să îl faceți să conștientizeze ce nu a făcut bine și să se autoregleze în relația cu banii.


5. Niciodată nu le dați 100% din ce au nevoie, recomand să le dați undeva la 75-80% din suma de bani de care au nevoie. Scopul educației financiare este să își dorească mai mult și să identifice cum poate să facă rost de mai mulți bani. Dacă le oferiți tot ce vor, imediat ce deschid gura îi condamnați la o viața în care se vor plictisi de tot ceea ce obțin.


6. Arătați-le ce altceva pot să facă cu banii în afară de a cheltui. Le puteți vorbi despre independență financiară și investiții încă din primul moment în care își dezvoltă relația cu banii.

Banii fac parte din viața noastră, cu siguranță tu, părinte, îți dorești ce este mai bun pentru copilul tău. Calea prin care poți face acest lucru este uneori sinuoasă.


Ce poți face concret este să cauți sprijin și să găsești acele surse pe care să te poți baza în educația financiară a copilului tău. Să alegi tu cine îți educă și influențează copilul.


Din dorința de a pune bazele unei societăți altfel, cu o mentalitate diferită de cea a generațiilor noastre în raport cu banii, am creat două cursuri de educație financiară pentru copii: Educație financiară pentru juniori (7-12 ani) și Educație financiară pentru adolescenți (12-16 ani). Decizia dacă aceste cursuri se potrivesc copilului tău îți aparține.

Articol oferit de Cătălina Duțu

EMBA și owner EAGLE Consult & Services


Pentru mai multe informații despre activitatea Cătălinei, accesați acest link: https://www.dynamic-connections.eu/team/eagle-consult-%26-services

4 views0 comments

Comentários


bottom of page