top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

OrgXO îți arată cum colaborează în mod real angajații tăi, dincolo de structurile formale



Trăim într-o lume haotică, aflată mereu în schimbare și în căutare rapidă de informații. Unele ne pot salva viața, iar altele afacerea în care am investit aproape totul - bani, ani de trudă, prietenii. Dar avem o veste bună. În România, există specialiști care se ocupă de sănătatea internă a companiilor, iar Gabriel Petrescu, fondatorul OrgXO, este unul dintre ei. Printr-o analiză riguroasă, poate realiza un adevărat RMN al organizațiilor, nu doar în țară ci, datorită noilor tehnologii, chiar la nivel global. Identifică problemele generate de colaborarea defectuoasă a oamenilor din companii, fie că au doar 20 de angajați, câteva sute, sau chiar 10.000, și găsește, de fiecare dată, rezolvări de multe ori surprinzătoare pentru acestea. În continuare, vă prezentăm un interviu pe care Gabriel Petrescu l-a acordat în exclusivitate echipei Blue Film Production, partenerul la care a apelat atunci când a avut nevoie de o strategie inteligentă de promovare.

 

Gabriel Petrescu: „Îmi doresc ca prin intermediul OrgXO să reușim să schimbăm această abordare de sus în jos, în care relația angajaților cu munca este pur tranzacțională. Abordarea aceasta nu mai are cum să funcționeze în ziua de azi și în niciun caz în viitorul apropiat.“


Redactor: Pentru început, aș vrea să vă descrieți în câteva cuvinte și să ne spuneți cine este Gabriel Petrescu, omul de astăzi?


Gabriel Petrescu: Sunt un rebel curios. Un rebel care își propune să schimbe perspectiva oamenilor, organizațiilor, și în special a liderilor de organizații asupra modului în care colaborează. Îmi doresc să văd mai multă empatie și respect pentru fiecare individ indiferent de locul pe care îl ocupă într-o companie. Mă întristează atunci când angajații sunt priviți doar ca niște resurse. Fiecare membru al unei companii are valoarea sa și contribuie în felul său. Când îi tratezi ca pe niște adulți responsabili, și nu ca pe niște resurse înlocuibile, vei primi și un răspuns pe măsură din partea lor: mai mult angajament și dedicare. Suntem obișnuiți să privim organizațiile ca pe niște mașinării, ceea ce duce, de foarte multe ori, la comportamente care nu sunt tocmai adecvate. Îmi doresc ca prin intermediul OrgXO să reușim să schimbăm această abordare de sus în jos, în care relația angajaților cu munca este pur tranzacțională. Atât ești plătit să faci, atât faci, la minima rezistență. Și cu prima oportunitate pe care o prinzi, părăsești organizația fără niciun regret. Abordarea aceasta nu mai are cum să funcționeze în ziua de azi și în niciun caz în viitorul apropiat.

 

Redactor: Și ați reușit să schimbați ceva până acum cu această abordare diferită?


Gabriel Petrescu: Da, în majoritatea companiilor în care am folosit OrgXO am reușit să implementăm foarte multe schimbări de succes. Succesul unor astfel de transformări depinde de o multitudine de factori. Ține foarte mult și de încrederea pe care o au liderii din organizațiile care utilizează diversele instrumente pe care le oferim. Am întrebuințat OrgXO pentru companii din Uniunea Europeană, dar și din Marea Britanie sau Brazilia, și am obținut niște rezultate spectaculoase fără a fi necesare investiții excesive. Poate că cel mai important câștig a fost să satisfacem nevoia de curiozitate a liderilor acestora de a afla cum funcționează, de fapt, organizațiile lor. Unii au avut confirmări. Alții, surprize.

 

Redactor: Care este povestea din spatele OrgXO? Cum a început totul?


Gabriel Petrescu: Totul a pornit de la o provocare cu care ne-am confruntat în proiectele de studiere a emigrației pe care le desfășuram în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă. Românii plecați la muncă în străinătate trimiteau foarte mulți bani acasă. Remitențele, adică banii trimiși acasă de români, depășeau în anii 2009-2010 investițiile străine în România. Ne-am pus problema cum am putea să-i ajutăm să migreze mai bine și mai eficient limitând consecințele negative generate de fenomenul migrației. Încercam noi la momentul respectiv să utilizăm analiza rețelelor sociale pentru a putea înțelege aceste fluxuri. După câteva încercări și câțiva ani petrecuți în a ne dezvolta expertiza în analiza socială de rețea, ne-am dat seama că este aproape imposibil să facem acest lucru.

 

Ulterior, atunci când am început să oferim consultanță către companii, am realizat că experiența noastră poate fi aplicată cu succes în organizații unde conexiunile dintre oameni sunt nu doar cunoscute, ci și accesibile. Analiza organizațională a relațiilor de colaborare poate dezvălui multe aspecte interesante despre modul în care funcționează o companie, cât de eficientă este colaborarea internă, cine sunt influențatorii, unde sunt obstacolele și multe altele. Aș compara-o cu un RMN, doar că este un RMN organizațional. Poți vedea organizația din multiple perspective, astfel încât să înțelegi mai bine cu ce te confrunți, ce probleme sunt, unde sunt blocajele. Astfel, intervențiile pe care le planificăm ulterior pot fi direcționate în acele puncte cheie și nu făcute aleator sau după cum dictează intuiția.

 

Redactor: Ce fel de companie poate beneficia de un astfel de RMN organizațional cu ajutorul OrgXO?


Gabriel Petrescu: În principiu, pentru orice companie se poate face oricând un RMN organizațional cu ajutorul OrgXO. Companiile mici, cu mai puțin de 20-25 de persoane, poate că nu vor avea revelații extraordinare. De la 40-50 de oameni în sus, lucrurile încep să devină interesante. Când ajungi la 100-150 de angajați, încep să apară surprizele. Mai ales în cazul companiilor antreprenoriale, care au pornit de la un grup mic de oameni și au crescut rapid și au apărut forțe care divizează organizația, fie din cauza conflictelor, fie din nevoia de control. Te trezești la un moment dat cu niște structuri care sunt într-un fel în mintea ta, să zicem a proprietarului sau a celui care conduce organizația, dar în realitate ele funcționează cu totul altfel. Cu OrgXO, facem legătura între percepția managerilor despre cum ar trebui să funcționeze organizația și cum funcționează ea cu adevărat. Cele mai interesante proiecte sunt cu companii între 200 și 500 de persoane deoarece sunt suficient de complexe, dar nu prea mari ca rezultatele să poată fi transpuse rapid în acțiuni cu efecte măsurabile. Cu organizații mai mari de peste 1.000 de persoane și până la 10.000, OrgXO se dovedește a fi extrem de util pentru a vizualiza conexiunile între grupuri mari, însă pentru a obține niște rezultate în baza cărora să se stabilească niște acțiuni, niște măsuri, este necesară și împărțirea pe subcomponente cum ar fi regiuni, țări, subunități etc.

 

Redactor: Mi se pare foarte interesant ceea ce îmi spuneți. Dacă la început v-am întrebat cum v-ați descrie în câteva cuvinte și mi-ați spus că sunteți un rebel curios, acum, ascultându-vă, aș putea spune despre dumneavoastră că sunteți un adevărat diagnostician al companiilor, pentru că identificați cu ușurință problemele lor la care nu s-ar fi gândit, înainte.


Gabriel Petrescu: „Putem face rapid analiza colaborării interne cu OrgXO, în doar câteva zile. Culegem datele în baza chestionarului OrgXO și, de îndată ce finalizăm această etapă, dăm clientului acces instant la rezultate“.

 

Gabriel Petrescu: Da, am analizat câteva companii care sunt cu adevărat remarcabile. Ne-am concentrat nu doar pe identificarea problemelor, ci am încercat să descoperim și care este secretul succesului lor. Iar acesta constă într-o colaborare bine structurată și, foarte important, promovată activ de către conducerea organizației. Colaborarea intenționată, nu doar colaborarea pentru că trebuie, poate să creeze o organizație mult mai puternică și mai rezilientă.

Există și situații în care managerii pun un accent excesiv pe eficiență, considerând că acesta este răspunsul la toate problemele. Poate fi o soluție, dar nu întotdeauna. În dorința noastră de a eficientiza, ajungem să fragilizăm companiile pe care le conducem, ceea ce duce, mai devreme sau mai târziu, la surprize în execuție. Atunci când ne axăm pe eficientizare, trebuie să facem estimări privind viitorul. Eficientizarea presupune predictibilitate. Ori, ce mai este predictibil în ziua de azi în afară de impredictibil? De fiecare dată când se schimbă ceva în mediul extern, oamenii sunt luați prin surprindere iar regulile și procedurile nu mai funcționează. Și pentru a face față situațiilor neprevăzute, trebuie să desemnezi pe cineva care să zică: „Domnule, nu avem reguli pentru asta, așa că trebuie să schimbăm regulile din mers“. O luăm de la început și ajungem să instituim managementul prin excepții.

Atunci când managementul prin excepții este regula, înseamnă că nu mai este nicio regulă și totul devine discreționar. Acesta ar fi un exemplu mai puțin pozitiv dar pe care îl întâlnim frecvent. Putem face rapid analiza colaborării interne cu OrgXO, în doar câteva zile. Culegem datele în baza chestionarului OrgXO și, de îndată ce finalizăm această etapă, dăm clientului acces instant la rezultate.

 

Redactor: Din ceea ce am învățat până acum, am înțeles foarte clar că oamenii de succes sunt acei copii care și-au dus pasiunea până la capăt și în viața de adult. Prin prisma profesiei mele mă întâlnesc în fiecare zi cu medici foarte buni, cu actori foarte buni, cu profesori foarte buni și întrebându-i ce au iubit în copilărie, mi-au răspuns: să mă joc de-a doctorul, să fiu avocat sau să fiu medic, să ajut. Dumneavoastră ați ajuns să faceți performanță în acest domeniu și să identificați rapid problemele din companii. Și vă întreb, în copilărie, ce pasiuni ați avut până să ajungeți aici?


Gabriel Petrescu: Am fost un copil foarte curios. De mic doream să înțeleg cum funcționează lucrurile, natura, cum zboară albinele spre exemplu, tot felul de trăznăi din astea… Am stricat aparate foto, biciclete, pickup-uri încercând să le repar. Așa am ajuns să înțeleg cum funcționează sau cum le pot folosi piesele în alte scopuri. Probabil că asta s-a tradus ușor-ușor și în ceea ce am făcut ulterior.

 

Redactor: Când ați început colaborarea cu Blue Film Production și de ce ați ales tocmai această companie atunci când ați avut nevoie de un videoclip de prezentare și de promovare?


Gabriel Petrescu: Am început să colaborăm cu Blue Film Production acum câteva luni, după ce am întâlnit-o pe Anca Mureșan în cadrul unui grup de oameni de afaceri denumit BNI Nord, unde ne întâlnim săptămânal. Mi s-a părut interesant ceea ce face ea, în special capacitatea de a utiliza imaginile dinamice din platforma OrgXO și de a le transforma într-un video. Analiza pe care o realizăm cu OrgXO a fost captată, iar apoi am adăugat povestea într-un script concis, care să fie și captivant. În zilele noastre, nimeni nu mai are timp să urmărească videoclipuri lungi, așa că am considerat foarte util faptul că am reușit să realizăm un film de prezentare care să explice activitatea OrgXO în doar un minut.

 

Redactor: Cum a decurs pregătirea pentru realizarea clipului de prezentare, pentru că nu este ușor să cuprinzi atât de multă informație în câteva secunde și să fie pe înțelesul tuturor?

 

Gabriel Petrescu: Cu cât mai scurt, cu atât mai mult efort implicat. Colaborarea a fost un proces de încercare și eroare. Am început de la zero de mai multe ori până am găsit ideile esențiale, potrivite pentru un clip dinamic care să atragă atenția. Trebuia să includem și o voce care să spună povestea în sincron cu imaginile, totul într-un minut. A fost o provocare imensă. E ca și atunci când îți propui să redactezi o scrisoare scurtă. Mai întâi îți iese una lungă și apoi o scurtezi ca să rămâi cu esențialul. Scriptul a fost subiectul multor discuții, am adăugat, am eliminat și modificat de mai multe ori. Am revenit asupra aspectelor care păreau neclare sau insuficient dezvoltate. Asistența unei companii de producție care înțelege puterea unui script a fost esențială. Este important să ai o viziune clară asupra scriptului încă de la început și să îl ajustezi ulterior. Nu există o rețetă fixă. Uneori, imaginile nu se potrivesc cu scriptul sau viceversa. Trebuie să faci ajustări și să revii asupra scriptului în funcție de nevoi. Este un proces dinamic, asemănător unui tango așa, te duci, revii, te întorci, mai faci o cotitură, mai fandezi până când reușești.

 

Redactor: Cum ne apropiem de final, aș dori să îmi spuneți ce rol joacă Blue Film Production în strategia dumneavoastră de promovare?


Gabriel Petrescu: Blue Film Production este un partener de încredere, mereu disponibil pentru a interveni în orice situație. Problemele, inclusiv cele legate de promovare și marketing, pot apărea neașteptat în viața de zi cu zi. Uneori ai nevoie urgent de ajutor, cum ar fi atunci când trebuie să pregătești o prezentare de care nu ai știut să o pregătești din timp și ai nevoie de ceva rapid. Așa a fost și prima dată când am colaborat cu Blue Film Production. Am avut un timp foarte scurt pentru a produce acel film de un minut, dar am reușit să îl realizăm cu succes. A fost un efort considerabil, dar filmul a fost utilizat de mai multe ori și continuăm să îl folosim. Poate fi vizualizat pe site-ul nostru, https://orgxo.com/en.

 

Un articol de Silvia Pascale


Persoana de contact:

Anca Mureșan,

Visual-Storyteller & Founder

Blue Film Production - Floreasca Cube Business Center,

Calea Floreasca 169X, 2nd floor, 014459, Bucharest, Romania

M: +40 736 04 78 94

44 views0 comments

Commentaires


bottom of page