top of page

Organizarea timpului la începutul anului

Au trecut deja două săptămâni din noul an. Ai nevoie să reiei activitatea de organizare a timpului. A trecut euforia sărbătorilor, dar au rămas amintirile acestui Crăciun (sper eu dintre cele mai plăcute) și a petrecerii de an nou.



Așadar, din nou, activitatea profesională își ocupă locul binemeritat în viața noastră, a ta. Înainte de intra în acel tumult al vieții în care ești mereu pe fugă, în care alergi de la un task la altul și în care nu ai niciodată timp pentru toți sau toate, cum ar fi să faci câteva minute pauză, să citești articolul și să îți oferi răspunsul la întrebările (retorice) pe care ți le adresez aici. Este o provocare, poate, dar acest articol te va ajuta în acest an la fel de mult precum lista de obiective pentru acest an.


Promit să îți ofer și o provocare, cât și o soluție, pentru a avansa, cu pași siguri spre o nouă dimensiune a ta, în care să ai timp. Pur și simplu să ai timp.


Care sunt prioritățile tale profesionale?


Te invit să iei un pix, să deschizi agenda și să scrii primele trei priorități profesionale (Doar trei) în ordinea în care îți vin în minte. Alungă-le pentru moment pe toate celelalte. Unele se vor rezolva de la sine, altele nu își vor mai avea locul în agenda ta, iar gestionarea timpului se rezolvă de la sine. Pe măsură ce reușești să rezolvi prioritate cu prioritate, tu și afacerea din care faci parte vă transformați, iar prioritățile este firesc să se schimbe.


Așadar, stabilește în ce anume vrei să investești timp și resurse financiare anul acesta. Pentru a vorbi despre lucruri concrete și a-ți da un exemplu practic, să spunem că prioritatea ta este digitalizarea, că vrei să realizezi un software care să simplifice activitatea desfășurată. Așa cum ai nevoie de un buget pe care să îl aloci în acest sens, ai nevoie și de timp pentru a lucra în liniște la acest proiect. Așa cum se desfășoară viața ta în acest moment, desigur că nu ai timp.


Proiectul digitalizării, deși important, aproape vital, este pus mai mereu pe lista de și altele, copleșit fiind de acțiunile de micromanagement de care este nevoie să te ocupi. Cum să faci să te ocupi de digitalizare totuși în ciuda agendei extrem de ocupate?


Care sunt orele tale de randament maxim?


Să mergem mai departe.


Îți adresez această nouă întrebare. Noi, oamenii, cu toții suntem diferiți din atât de multe puncte de vedere… Avem perspective diferite, ne plac lucruri și activități diferite. Ceea ce, dincolo de unele conflicte și momente de tensiune, este un lucru extraordinar de bun.


Spun deseori că viața ar fi extrem de plictisitoare dacă am fi toți la fel. Iar printre lucrurile esențiale prin care suntem diferiți este acesta că avem randament la ore și în intervale de timp diferite. Este științific dovedit acest lucru. Știu că presiunea societății, modul în care este organizată lumea, de la activitățile școlare, până la cele profesionale, ne dă senzația că este ceva în neregulă dacă nu suntem la fel ca marea majoritate. Este cât se poate de firesc, și de bine chiar, că unii dintre noi avem randament dimineața, alții seara.


Așa că uită de reproșuri pentru că nu poți să fii strălucitor imediat ce te dai jos din pat sau că nu poți să te concentrezi seara târziu.


Cunoaște-te pe tine și dă-ți seama când ești tu cel mai productiv, care sunt orele de randament maxim pentru tine.


Ia o nouă pauză și ai în vedere câteva momente în care ai reușit să faci cu maxim de eficiență ce ți-ai propus. Era dimineața devreme? După-amiaza? Sau poate seara? Cât timp ai putut să te concentrezi pe un task anumit? Probabil 60 de minute sau 90 de minute? Nu-i așa că nici nu ai simțit cum zboară timpul, iar rezultatele au fost excepționale?


Ei bine, acela este momentul în care tu ai cel mai mare randament pe parcursul unei zile.


Cum îți organizezi agenda?


Pentru a afla cum să gestionezi timpul, să combinăm răspunsurile la cele două întrebări anterioare. Cheia este să organizăm activitățile legate de prioritățile noastre în intervalul orar când suntem cei mai productivi. În intervalul respectiv orar, să lăsăm deoparte toate distragerile (notificări și emailuri etc.), toate grijile și preocupările curente, chiar și toate bucuriile. Pur și simplu să oprim lumea pentru puțin pentru a acorda timp la ce este cu adevărat relevant în viața noastră.


Managementul timpului este în ansamblu lui un instrument prin care reușim să facem loc în viața noastră tumultoasă priorităților noastre, pentru totdeauna. Iar acest curs pe care îl propun, cursul de Managementul timpului, este punctul de plecare.



Și pentru că este un nou început de an, pe care ți-l dorești cât mai împlinit, recomandarea mea este să începi cu a-ți face loc pentru tine în viața ta. Începând de acum, cu pași mai mici sau mai mari, fără să pierzi acest obiectiv din vedere. În ritmul tău și fără sentimente de vină sau vinovăție.


Articol scris de Cătălina Duțu - Consultant și trainer

Contact: catalina.dutu@eacs.ro

1 view0 comments

Σχόλια


bottom of page