top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Modificări Fiscale - Legea 296



Pachetul de masuri fiscale a fost publicat in Monitorul Oficial – Legea 296/2023 (Monitorul Oficial nr. 977 din 27.10.2023). Iata unele dintre cele mai semnificative noutati fiscale care implica cresterea taxelor, introducerea unor noi taxe sau eliminarea/restrangerea unor facilitati:


Masuri fiscale care intra in vigoare din noiembrie 2023


Se reduc facilitatile fiscale din IT, constructii, agricultura si industria alimentara.

Cei din IT vor plati impozitul pe venit pentru suma ce depaseste 10.000 de lei brut. De asemenea, vor fi scutiti de plata contributiei la Pilonul II de pensii daca opteaza pentru aceasta varianta.

Pentru domeniile constructii, agricultura si industria alimentara, angajatii vor plati contributia la sanatate (CASS).

Reducerea platilor in numerar.

Plafonarea incasarilor efectuate de catre magazinele de tipul cash and carry in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana.

De asemenea, si magazinele cash and carry catre persoane vor fi plafonate similar (plafon zilnic de 1.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi).

Platile ce constituie avansuri spre decontare – plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei sau 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry.

Aceste masuri se vor aplica in 15 zile de la publicarea in MOF (adica de la jumatatea lunii noiembrie).

Masuri fiscale care intra in vigoare din ianuarie 2024


Companiile cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro vor plati un impozit de 1% pe cifra de afaceri daca cel pe profit (de 16%) este mai mic.

Vor face exceptie companiile care desfasoara exclusiv activitati de distributie/furnizare/transport de energie electrica si gaze naturale si care sunt reglementati/licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

Introducerea unui impozit suplimentar de 0,5% pentru companiile de petrol si gaze cu o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro.

Bancile vor plati un impozit suplimentar pe cifra de afaceri (in afara de cel pe profit):

– 2% pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 inclusiv;

– 1% incepand cu data de 1 ianuarie 2026.

Modificarea taxarii microintreprinderilor

– 1% pentru micro care realizeaza venituri de pana la 60.000 euro

– 3% pentru cele care depasesc 60.000 euro sau care desfasoara activitati cu anumite coduri CAEN:

5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator,

5829 – Activitati de editare a altor produse software,

6201- Activitati de realizare a soft-ului la comanda,

6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei,

5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similare,

5520 – Facilitati de cazare pentru vacante,

5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere,

5590 – Alte servicii de cazare,

5610 – Restaurante,

5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente,

5629 – Alte servicii de alimentatie,

5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor,

6910 – Activitati juridice,

8621 – Activitati de asistenta medicala generala,

8622 – Activitati de asistenta medicala specializata,

8623 – Activitati de asistenta stomatologica,

8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.

Cresterea TVA pentru anumite categorii

– cresterea TVA de la 5% la 9% pentru livrarea de locuinte care au o suprafata utila de max. 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice.

– marirea cotei reduse de TVA de 9% la 19% pentru livrarea de bere fara alcool si de alimente cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10g/100g produs.

– Cresterea de la 5 la 19% si pentru balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative, evenimente sportive.

– Mentinerea cu 5% TVA: livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, accesul la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii, cinematografe si evenimente culturale, livrarea de lemn de foc si energie termica.

Se introduce o acciza de zahar pentru:

– bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este cuprins intre 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl;

– bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl;

Prin zahar adaugat se intelege zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalină, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata și galactoza adaugate ca ingrediente, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neindulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceata.

Impozit special pentru bunurile scumpe – case si mașini.

Impozitul se va aplica pentru:

– persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au in proprietate/proprietate comuna cladiri rezidentiale situate in Romania, daca valoarea impozabila a cladirii, calculata depaseste 2,5 milioane lei.

– persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei.

In cazul proprietatilor reprezentand cladiri rezidentiale se va aplica o cota de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea impozabila a cladirii comunicata de catre organul fiscal local prin decizia de impunere si plafonul de 2,5 milioane lei.

In cazul autoturismelor se va aplica o cota de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.

Impozitul pe veniturile neidentificate creste de la 16% la 70% pentru persoanele care nu pot justifica averile pe care le au.

Bonurile de masa vor fi taxate suplimentar – se va plati contributia la sanatate (CASS) pentru acestea.

PFA – activitati independente: plafon de 60 de salarii minime la sanatate.

Atat Persoanele fizice autorizate (PFA), cat si cele care au activitati independente vor avea la CASS un plafon de 60 de salarii minime. Acestea vor plati 10% pentru orice suma pana in 60 de salarii.

e-Factura

Societatile vor avea obligatia incepand cu 1 ianuarie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul RO e-Factura va fi 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii. Nerespectarea prevederilor constituie contraventie si se va sanctiona cu amenda, cu mentiunea ca in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 nu se vor aplica sanctiuni.


10 views0 comments

Comments


bottom of page