top of page

Managementul banilor sau cum știm pe ce să dăm banii?

Punctul de plecare în managementul banilor este stabilirea bugetului familiei, respectiv structura proprie de venituri și cheltuieli. Gestionarea banilor familiei are ca obiectiv principal creșterea surselor de venit și, respectiv, scăderea cheltuielilor. Mai departe educația financiară continuă cu modalitatea care ți se potrivește cel mai bine pentru a investi economiile pe care reușești să le faci aplicând regula 50/30/20 despre care am scris anterior aici.

Totul devine posibil o dată ce reușești să identifici calea prin care poți face aceste lucruri.


Cei mai mulți dintre noi însă nu știu de unde să înceapă. Se vorbește tot mai mult de educație financiară, de nevoia de educație financiară în rândul românilor. Și, totuși, în continuare, de cele mai multe ori se optează pentru spontaneitate în ceea ce privește achizițiile pe care le facem. Din acest motiv, de mult prea multe ori, cheltuielile noastre nu reflectă nevoile reale și sănătoase pe care le avem ca și indivizi, ca și familie. Iar goana după venituri devine o activitate stresantă, care nu ne lasă să dormim bine noaptea.


Este greu să pui pe hârtie (într-un excel) un buget?


În realitate, facem de-a lungul vieții lucruri cu mult mai dificile decât să întocmim un buget personal. Chiar și după ce am aflat despre acest instrument util pentru o viață echilibrată, motivele pentru care nu îl facem țin mai mult de mentalitate, de scuza că nu avem timp și că pare mai degrabă o activitate pentru oamenii plictisitori.


Mirajul filmelor de la Hollywood, unde personajele noastre preferate utilizează cu lejeritate cărți de credit și unde pare că o viață bună este strâns legată de cantitatea de extravaganțe consumată, contribuie (probabil substanțial) la adâncirea nefericirii noastre în relația cu banii.


În prima etapă este bine să identificăm capitolele de cheltuieli și să alocăm o sumă lunară pentru fiecare categorie în parte. Bugetul se întocmește pe mai multe luni, practic este nevoie de previzionare, dar și de ajustare permanentă. De exemplu, având în vedere creșterile majore ale prețului la energie electrică, capitolul cu cheltuieli de acest tip are nevoie de o adaptare la realitate.


Este important să ne fie clar, de la începutul lunii, unde se duc banii pe care îi câștigăm la momentul respectiv și să avem ca obiectiv să păstrăm un buget echilibrat. Aparent un astfel de autocontrol reduce plăcerea vieții (pare greu să te abții de la a-ți satisface plăcerile vinovate, nu-i așa?), de fapt deschide cu adevărat calea spre o viață echilibrată și împlinită pentru totdeauna.


Depinde apoi de cât de disciplinați suntem, cât reușim în a urmări un scop mult mai mare decât satisfacerea de moment a unei plăceri.


Dorința și știința de a face mai mulți bani vine de la sine


Toți cei care au început și au reușit să își stăpânească bugetul, cu disciplină și în urma unor acțiuni care au durat mai multe luni, au înțeles că, atunci când își doresc ceva, au nevoie să facă mai mulți bani pentru a obține bunul respectiv, vacanța respectivă.


Și pentru că nu mai au presiunea de a nu dormi nopțile pentru că nu își pot acoperi cheltuielile, aceștia reușesc să identifice sursele de venit inițial activ, apoi pasiv prin care visele lor devin realitate, iar bugetul rămâne echilibrat.


Urmează o perioadă a Sărbătorilor, cu multă presiune exercitată a bugetului de atât de multe tentații care ne înconjoară. Recomand o sumă bine delimitată pe care să o avem pregătită pentru cadouri, petreceri și mesele de sărbătoare, realistă (în funcție de bugetul nostru, dar și de multitudinea de activități pe care le avem de făcut) și pe care să o nu o depășim. Este singura modalitate prin care ne păstrăm starea de bine și după ce valul sărbătorilor trece.


Limitarea cheltuielilor de sărbători la o sumă fixă de bani reprezintă o provocare? Ei bine,


Cursul de Managementul banilor pe care îl propun are ca scop ”traducerea din chineză” a acestui instrument buget (personal și al familiei), pentru cei care își doresc o viață echilibrată și sunt dispuși să facă ceva în acest sens.


Articol scris de Cătălina Duţu

9 views0 comments

Comments


bottom of page