Evenimentele nu mai sunt ce-au fost... și nici publicul
- Crina Diculescu
- 5 days ago
- 3 min read

Organizez evenimente de peste 15 ani, dar sincer, n-am mai trăit o perioadă atât de aglomerată ca asta. Înainte de pandemie erau multe evenimente, e drept, dar majoritatea erau puse în scenă de entități care chiar aveau ca scop conectarea oamenilor de business. Și, trebuie spus, pe atunci bugetele companiilor arătau altfel, deci se mai puteau organiza evenimente gratuite, cu acces liber, fără prea multe bătăi de cap. Dar acele vremuri au trecut. De mult.
Apoi a venit pandemia. Pauză totală. Ne-am mutat pe Zoom, și a început lupta pe idei: cine vine cu ceva creativ, cine aduce speakeri interesanți, cine reușește să țină oamenii atenți și implicați, chiar și fără cameră, în cămașă și pantaloni scurți. Recunosc, și noi, la DBC, am făcut niște inițiative faine în perioada aia: degustări de vinuri online cu networking și muzică live, evenimente internaționale cu oameni din Malta, Israel și alte colțuri ale lumii. Încercam să păstrăm viu spiritul comunității, chiar și de la distanță. Dar oricât ne-am străduit, nimic nu se compară cu energia unui eveniment offline. Nimic.
Timpul a trecut, pandemia a pierdut din forță, iar noi ne-am întors încet, timid, la evenimentele față în față. Doar că frica rămăsese cumva în aer. Și, exact când începeam să ne revenim, 2022 ne-a lovit cu un război. Scepticismul a crescut din nou, dar dorul de socializare era prea puternic. Oamenii au ieșit din case, uneori poate doar din nevoia de a se simți iar conectați la viață.
În 2023 și 2024 evenimentele au revenit în forță. Atât de mult, încât au început să apară organizatori din toate direcțiile. Pentru că, nu-i așa, cât de greu poate fi să aduci oameni împreună? Așa a început, cum îmi place mie să zic, canibalizarea: 100 de evenimente pe săptămână, toate luptând pentru aceiași oameni. Iar 2025 ne-a adus o combinație ciudată de instabilitate politică, bugete înghețate și... foarte multe evenimente.
De ce vă spun toate astea? Pentru că vreau să subliniez câteva lucruri esențiale, din două perspective: cea a organizatorului și cea a participantului.
Ca organizator, e tot mai greu să găsești sponsori sau parteneri. Nu mai merge doar cu un banner plasat strategic. Și, sincer, e normal. Companiile au început să-și pună întrebări despre ROI, despre implicare, despre ce rămâne după un eveniment. La fel, barterele pentru locații, mâncare, băutură – odinioară ușor de obținut – azi sunt mai rare și mai greu de negociat. Iar ideea de eveniment gratuit a devenit aproape o legendă urbană. Există, desigur, câțiva curajoși care încă reușesc să le facă, dar asta nu înseamnă că participanții le apreciază mai mult. Dimpotrivă.
Să organizezi ceva diferit a devenit și mai provocator, pentru că, scuzați-mi expresia, se copiază în prostie. Fiecare face ce poate, dar când ai cinci evenimente în același timp, cu oferte similare, e greu să te faci remarcat. Colaborarea între organizatori e încă greu de înțeles în România, deși sunt și excepții frumoase care încep să apară – și pentru ele am tot respectul.
Din perspectiva participantului, lucrurile stau altfel, dar la fel de complicat. De fiecare dată când spun „event de networking”, observ cum unii se strâmbă. „Pfff… iar networking? Mai bine mă duci la dentist…” Și totuși, toată lumea vrea networking. Doar că mulți nu înțeleg ce înseamnă, de fapt. Am așteptări nerealiste. Unii vin la eveniment și speră să plece cu trei clienți semnați pe loc. Posibil? Da, dar în cel mai bun caz în 10% din situații. Networking-ul real presupune proces, follow-up, timp, și mai ales prezență activă. Nu magie instantă.
Știu că suntem cu toții bombardați de invitații: pe WhatsApp, în newslettere, pe Facebook, TikTok… da, și eu fac asta. Când ești peste tot, nu prea ai cum altfel. Dar înțeleg perfect că mulți oameni ajung să se simtă saturați de opțiuni. Tocmai de aceea vin cu o recomandare simplă: dacă tot aveți de unde alege, faceți puțin research înainte să mergeți la un eveniment. Uitați-vă cine organizează, care e scopul, ce fel de oameni atrage, ce v-ați dori să obțineți. Și, dacă vreți un shortcut… să lucrăm împreună. Just saying :)
Până atunci, să aveți o zi exact așa cum v-o doriți.
Comments