top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

De la ce vârstă începe educația financiară a copiilor?


Cum să fac educație financiară copiilor? Aceasta ar însemna să le spun că nu am sau că nu au voie să le cumpăr lucruri? Cum să explic banii pe înțelesul copiilor? - acestea sunt doar unele dintre întrebările pe care le auzim în jur când vorbim despre educația financiară la copii.


Este o provocare să le vorbim copiilor despre bani, suntem o generație de părinți care aproape nu a avut acces la educație financiară. Am învățat despre bani (dacă am învățat) în urma unor lecții deseori dureroase din care ne-am revenit cu greu.


Efectele negative ale educației financiare din copilăria noastră


Lipsa de educație financiară ne-a costat și ne costă încă, ca indivizi, dar și ca societate.


Suntem înconjurați de modele mai puțin demne de urmat, iar copiii noștri le văd și este dificil să le arătăm calea autentică spre a deveni bogați pentru totdeauna.


Am întâlnit părinți care nu știu de la ce vârstă este potrivit să introducă informații financiare în universul copiilor, care nu știu cum să le vorbească acestora despre bani. Ce să le spui și cum să te scuturi de mituri înainte a pune amprenta asupra acestei noi generații?


Pe de altă parte, în urma cursurilor de educație financiară cu copii, pot spune că marea majoritate au o curiozitate fantastică legată de subiect, iar unii cunosc informații complexe (pentru vârsta lor, dar și comparabil cu o mare parte din adulți) despre criptomonede și investiții la bursă.


Educația financiară - să începem cu începutul


Deși banii ne înconjoară și abundența sau lipsa acestora au impact asupra noastră încă înainte de a ne naște, nimeni nu ne prea vorbește despre aceștia.


În familie este un subiect tabu, de multe ori, la școală până acum nu s-a vorbit despre bani, care sunt toate modalitățile prin care se obțin, cum să îi cheltuim cu responsabilitate pentru natură și societate și ce putem face cu banii câștigați pentru a ne asigura o viață plină de abundență.


Acum s-au făcut pași spre introducerea educației financiare printre obiectele de studiu, uneori chiar în unele grădinițe, mai apoi în școli (din păcate nu toate) și sper că măcar această temă va fi abordată mai puțin teoretizat și mai mult cu exemple practice, pentru a naște și crește interesul copiilor pentru subiect și nu pentru a îi îndepărta de dorința de a afla cât mai multe despre un domeniu vital al existenței noastre.


Informații de bază despre bani pentru copii și beneficii imediate

Copiii au nevoie să fie ghidați în călătoria prin lumea banilor (ce sunt și cum îi obținem), cum să își stăpânească bugetul (cum facem să nu își cheltuie toată alocația din prima zi) și cum să se documenteze spre ce să investească banii pe care îi câștigă pentru a obține venituri pasive cât mai curând și cât mai consistente.


Educația financiară nu înseamnă atașament pentru bani


Există această temere în societate că banii nu sunt importanți și că este bine să ținem departe copiii de aceste aspecte pragmatice ale vieții. Doar că a le vorbi despre bani, încă de la o vârstă fragedă (de la 6-7 ani) plecând de la informații filtrate, verificate și autentice, fundamentate științific, într-o manieră pe înțelesul acestora, este un MUST HAVE al lumii în care trăim.

Educația financiară la copii nu înseamnă nici avariție, nici atașament, ci doar conștientizare


În plus, influencerii din social media ajung la urechile copiilor și este greu să verificăm bunele intenții sau să știm dacă ceea ce transmit are conținut științific și adecvat vârstei acestora. S-ar putea să afle și să deprindă unele lucruri greșit. Nu-i așa că ar fi mai bine să plece de la informații validate pentru a filtra informațiile pe care le acceptă pe mai departe?


A le vorbi despre, bani și formele acestora, despre tipuri de venituri active și pasive sau cum să își stăpânească bugetul nu însemnă nici pe departe să îi transformi în persoane avide după avere și fără umanitate. Educația financiară în rândul copiilor nu înseamnă dependență de bani, dimpotrivă oferă calea spre libertate, spre îndeplinirea viselor, plecând de la stabilirea obiectivelor proprii.


În loc de concluzie: la ce vârstă începem educația financiară la copii și ce putem face împreună?


Din perspectiva mea, șansa la educație financiară încă din copilărie oferă inclusiv un sens pentru a învăța și a obține venituri active. Motivația este în interior iar un Curs de educație financiară pentru juniori (6-12 ani) sau Curs de educație financiară pentru adolescenți (12-16 ani), este factorul declanșator pentru a dobândi o mentalitate altfel pe care se contruiește societatea viitoare.


Intreg articolul AICI

2 views0 comments

Comentários


bottom of page