Să fim serioși, în ziua de azi cei mai mulți dintre noi muncim stând pe scaun! Nu putem ignora faptul că marea majoritate a oamenilor a optat pentru telemuncă, însă odată cu schimbarea mediului de lucru apare riscul durerilor de spate și a celor musculare.
Este important să amintim că principiile ergonomice trebuie respectate, oriunde ne-am afla.
După ce petrecem mai mult timp pe un task, ne trezim în poziții nefirești sau, în cel mai bun caz, ne așezăm cum ni se pare mai confortabil. E ușor să gândești așa “Dacă stau bine acum, de ce să mă chinui, nu?”. Ei bine, precauțiile ergonomice sunt foarte importante, mai ales pentru persoanele care ajung să lucreze pe scaun, pentru perioade lungi de timp. Nerespectarea lor atrage după sine diferite afecțiuni musculo-scheletice și poate să ne afecteze sănătatea atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Probabil nu mai e o noutate pentru nimeni că durerea de spate este cea mai frecventă dizabilitate legată de muncă din lume. Unii spun chiar că ”dacă nu te doare spatele, ai probleme mai mari”. Așadar, cum stăm corect la birou?
Iată 7 sfaturi care te vor salva de viitorul disconfort, rezultat din poziția pe care o adopți atunci când lucrezi stând jos, la PC sau la laptop.
1. În primul rând, nu te apleca asupra monitorului sau a ecranului
Nu e capăt de lume dacă lucrezi pe laptop pentru câteva ore în weekend, dar dacă faci asta 40 de ore sau mai mult într-o singură săptămână te poți trezi cu tot felul de dureri la spate, umeri sau la gât. De preferat ar fi să folosești un monitor extern, însă dacă dragostea ta pentru laptop învinge orice circumstanță, fă-ți cadou un suport pentru acesta și o tastatură cu un mouse individuale.
2. Lucrează la o înălțime potrivită
Caută să lucrezi într-o poziție care să-ți lase coatele să cadă în mod natural în paralel cu înălțimea biroului tău. Acest lucru va menține o mai bună aliniere a încheieturii și te va apăra de sindromul tunelului carpian, adică atunci când nervul median de la încheietură se comprimă. Mișcarea mâinii devine limitată și este însoțită de senzație de arsură, furnicături și amorțeală. Coapsele trebuie să fie aproape paralele cu podeaua, iar șoldurile să fie poziționate un pic mai sus decât genunchii. Astfel vei reduce stresul asupra zonei lombare.
3. Folosește un scaun de birou ergonomic
Sună amuzant, nu? Unii ajung să lucreze folosindu-se tot felul de alternative, de la perne sub șezut până la bile gonflabile sau cutii din depozit. Chiar dacă arată că sunt descurcăreți, nu este o modalitate sănătoasă de lucru. Caracteristicile reglabile ale unui scaun de birou te vor salva de dureri lombare și disconfort în zona gâtului. Iar canapeaua din sufragerie sau cea din open space, oricât de confortabilă ar părea, nu este o soluție de termen lung. O poziție verticală a corpului sau a picioarelor poate duce la oboseală musculară, iar pe termen lung poți ajunge la complicații severe.
4. Respectă regula 20/20/20
Pentru fiecare 20 de minute pe care le petreci cu ochii în monitorul calculatorului, ar trebui să îți concentrezi privirea pentru 20 de secunde asupra unui obiect aflat la 20 de metri distanță. Acest exercițiu ușor de reținut le va oferi ochilor tăi o binemeritată pauză și va reduce tensiunea acumulată de aceștia în timpul programului.
5. Insistă să ai un spațiu de lucru propriu și personal
Știm că nu este întotdeauna posibil, dar sănătatea ta este un subiect pentru care merită să insiști. Atunci când împarți același punct de lucru cu altcineva, inevitabil va trebui să reglezi scaunul, înălțimea monitorului, poate chiar să muți obiecte de mobilier. De cele mai multe ori, probabil nici nu o vei mai face. Dacă reușești să eviți această situație, nu vei mai pierde timp cu personalizarea și nu vei mai risca să te trezești cu tot felul de dureri musculare, asociate cu un spațiu de lucru care nu ți se potrivește.
6. Stai hidratat și nu sări peste masa de prânz
Momentul în care îți pregătești masa sau drumul pe care îl faci ca să ți-o procuri îți oferă oportunitate de mișcare. La fel și atunci când te ridici pentru un pahar de apă, ochii tăi iau o pauză de la contactul direct cu ecranul calculatorului.
Încearcă să faci lucrurile acestea cât se poate de conștient și să îți eliberezi mintea (măcar în pauze) de task-urile pe care trebuie să le rezolvi.
7. Ridică-te și fă câțiva pași din când în când
Mușchii și oasele tale îți vor mulțumi! Încearcă să-ți întinzi musculatura pentru a o detensiona, după lungi perioade de stat în aceeași poziție. Vei reduce considerabil amorțeala și nu te vei mai simți atât de obosit de la statul prelungit pe scaun.
Articol oferit de Outstand Solutions, o societate full service în domeniul Securității și Sănătății în Muncă ce pune la dispoziția clienților conceptul de One Stop Shop prin asigurarea externalizării tuturor serviciilor adiacente.
Kommentare