De la gingivită și până la apariția parodontozei avansate există o serie de simptome specifice, ce nu trebuie să fie niciodată neglijate. Prudența și prevenția reprezintă cea mai simplă și sigură metodă pentru a împiedica evoluția unor afecțiuni dentare și a ne păstra dinții cât mai sănătoși. Însă, chiar și dacă suferim de probleme mai grave, soluțiile și tehnologia disponibile la ora actuală permit vindecări și refaceri spectaculoase. Există tratamente pentru parodontoza avansată și puteți beneficia de ele și la Clinicile Omega Omnident.
Ce este parodontoza avansată?
Parodontoza avansată sau profundă reprezintă faza următoare a evoluției parodontozei superficiale sau medie. Aceasta prezintă toate simptomele specifice afecțiunilor care o precedă, respectiv: gingii inflamate, înroșite și dureroase, ca și în cazul gingivitei, retracție gingivală, sensibilitate dentară, infecții, mobilitate dentară, pe lateral sau în înălțare, ca în cazul paradontozei superficiale. În plus, ca o consecință a tuturor celorlalte afecțiuni, apar probleme masticatorii, fonetice și estetice. Dacă nici în această etapă nu este intervenit, consecința finală este pierderea dintelui sau a dinților.
Tipuri de tratamente pentru parodontoza avansată
Evoluția paradontozei se manifestă diferit la fiecare pacient, în funcție de obiceiuri, factori genetici, stare generală de sănătate. Tocmai de aceea, pentru recomandarea unei terapii trebuie mai întâi un consult de specialitate și un diagnostic. Acesta va fi pus de un medic specialist parodontolog.
În funcție de diagnosticul pus, se poate apela la una dintre următoarele forme de intervenții pentru parodontoză avansată:
1. Detartraj profesional
Această intervenție constă în realizarea unui detartraj supra și subgingival. Terapia presupune curățarea cât mai atentă a zonei cu un instrument profesional, cu airflow sau ultrasunete, pentru a elimina tartrul și a igieniza cât mai bine zona.
2. Tratamente cu laser
Laserul dentar poate fi folosit atât pentru un tratament în câmp închis, pentru decontaminarea spațiului subgingival, cât și pentru a steriliza pungile parodontale care se formează din cauza plăcii bacteriene și a tartrului, între gingie și dinte. De asemenea el poate fi folosit și pentru prevenție și recidive.
3. Imobilizarea dinților
În cazul în care dinții se mișcă, trebuie efectuat un tratament de imobilizare a dinților, cu sârmă, cu bandă de fibră de sticlă, cu ajutorul punților dentare, astfel încât să nu mai existe riscul deplasării nici pe orizontală, nici pe verticală. Intervenția are ca scop repoziționarea fermă a dinților și păstrarea acestora într-o poziție stabilă și fixă pentru cât mai mult timp.
4. Tratamente chirurgicale
În cazul parodontitei avansate de multe ori este nevoie și de intervenții chirurgicale, care constau în îndepărtarea gingiei, pentru a putea curăța cât mai bine spațiul subgingival. Intervenții chirurgicale vor fi efectuate și pentru adiție osoasă, implanturi dentare, refacerea gingiilor. Pentru a simplifica astfel de intervenții este recomandată varianta operații cu laser dentar.
5. Tratament cu plasmă
Terapia cu A-PRF (Advanced Platelet Rich Fibrin) este o metodă nouă și revoluționară, prin care zona afectată de parodontoză este injectată cu această plasmă, care este obținută din sângele propriu al pacientului, printr-o tehnică specială de centrifugare. Conținutul bogat în trombocite, proteine de legare și factori de creștere va duce la accelerarea procesului regenerare a unei zone aflate în plin proces de refacere de după o intervenție stomatologică.
În clipa de față există studii, proceduri, aparatură și soluții pentru a stopa evoluția și a trata parodontoza avansată. Totul este să apelați cât mai rapid cu putință la un cabinet de specialitate, așa cum găsiți și la Omega Omnident. În tot acest proces, cooperarea pacientului este esențială pentru oprirea și stabilizarea evoluției oricărei forme de boală parodontală. Pacientul trebuie să respecte recomandările de igienă și îngrijire, să-și administreze la termen medicamentele prescrise în anumite cazuri și să adopte un stil de îngrijire a dinților cât mai corect și riguros. Efectuarea consulturilor periodice de prevenție și de rutină este obligatorie pentru menținerea și refacere sănătății dentare a dinților. Dacă suferiți de o afecțiune parodontală și aveți nevoie de un diagnostic și recomandări de tratamente pentru parodontoza avansată, nu ezitați să va programați la cabinetul nostru de specialitate!
Mai multe informații: https://omegaomnident.ro/care-sunt-tratamentele-pentru-parodontoza-avansata/
Comments