top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

Brain Mapping - primul pas spre performanță


În calitate de părinți, ne dorim tot ce este mai bun pentru copilul nostru. Dorim să îl vedem cum crește într-un adult sănătos și echilibrat, să îl vedem cum își construiește o carieră și un viitor strălucit. Totuși, acest drum pavat de reușite pe care îl avem deja conturat pentru micuț poate fi presărat cu provocări atunci când vine vorba de procesul de învățare: lipsa de atenție, dificultățile de concentrare, anxietatea, lipsa somnului… și lista poate continua.


Doar pentru că refuză să facă temele sau nivelul lui de înțelegere nu corespunde cu așteptările noastre de oameni mari, asta nu înseamnă că o face intenționat. A obosit după doar 1h de lecții la matematică sau îi este greu să fie atent la ce explicăm? Înainte să îl blamăm, putem să îl ajutăm. Un prim pas spre rezultate, spre performanță, o reprezintă Brain Mapping-ul.


Ce este Brain Mapping-ul


Brain Mapping-ul, prin traducere, înseamnă maparea creierului. Dincolo de etimologie, reprezintă un domeniu științific foarte avansat care se ocupă cu furnizarea de informații referitoare la procesele care au loc în interiorul creierului, totul prin imagistică. Este o procedură sigură și non-invazivă, așadar nu ai de ce să îți faci griji.


Ca o asociere, gândește-te că este similar domeniului de cartografiere. Desenează undele cerebrale sub forma unei hărți a creierului.


Cum ajută Brain Mapping-ul


Rolul hărților a fost întotdeauna acela de a ne îndruma și de a ne ajuta cu informații, nu? Lucrurile stau similar și în cazul Brain Mapping-ului. Acest proces reprezintă de fapt cel mai util instrument pentru specialiștii care activează în domeniul sănătății mintale. Astfel, pentru un terapeut sau un neurolog, brain mapping-ul este esențial în înțelegerea proceselor și a dificultăților cu care copilul se confruntă și îi ajută la o diagnosticare corectă pe baza căreia pot dezvolta un plan de tratament personalizat, în concordanță cu nevoile lui.


Cum poate fi util Brain Mapping-ul copilului tău

Brain Mapping-ul scoate la iveală tot ce noi nu știm. Astfel, prin mapare sunt evidențiate toate problemele specifice zonelor corticale, iar în cazul procesului de învățare putem vedea unde apar anomalii și putem lucra la ele astfel încât să îmbunătățim modelele neuronale existente.


În timp ce Brain Mapping-ul oferă informații despre relația dintre anomaliile din funcția electrică a creierului și numeroasele tulburări de comportament, emoție, gândire, învățare și dezvoltare, modelele neuronale pot fi îmbunătățite cu ajutorul mai multor forme de terapie sau metode moderne precum: neurofeedback-ul, psihoterapia și hipnoterapia.


Neurofeedback-ul și importanța lui


Una dintre cele mai moderne metode de antrenare a creierului, de corectare a modelelor de învățare, este neurofeedback-ul. Este o tehnică non-invazivă, relaxantă și chiar captivantă pentru copii pentru că este interactivă. Creează în timp ce se joacă și nu simt povara unei terapii.


Neurofeedback-ul este renumit pentru rata de eficiență în dezvoltarea de noi modele mai sănătoase pentru creier. Astfel, când copilul tău întâmpină probleme legate de atenție sau focus în momentul unui test la școală, neurofeedback-ul nu doar că reduce simptomele și antrenează creierul, însă oferă rezultate garantate și de lungă durată. Cu neurofeedback-ul acționezi direct la sursă.


Psihoterapia și frica de eșec


În spatele unor rezultate slabe se ascund mai multe cauze, iar una dintre cele mai comune este anxietatea școlară. La momentul actual, 30% dintre copii și adolescenți sunt afectați de anxietate.


Stresul provocat de programul încărcat, bullying-ul, relația cu profesorii și poate chiar frica de respingere din partea părinților… toate aceste cauze pot fi factori care să conducă la apariția anxietății. Copilul dezvoltă pe parcursul vieții inteligența emoțională necesară pentru a gestiona aceste situații, însă ele pot sta la baza rezultatelor școlare slabe și nu numai.


Psihoterapia îl ajută să identifice sursa problemelor și îl ghidează astfel încât să facă față provocărilor singur. Este un pas spre echilibru și, cu siguranță, asta căutăm pentru copii noștri.


Hipnoterapia - un drum spre noi, un drum spre performanță


Hipnoterapia nu mai reprezintă un subiect taboo, iar astăzi este din ce în ce mai utilizată atât pentru îmbunătățirea performanțelor la copii, cât și de adulți. Plecând de la vorba din popor omul cât trăiește, învață, trebuie să admitem că este un adevăr. Vrem, nu vrem, creierul nostru asimilează zilnic informații noi.


Lucrurile se schimbă pentru micuți atunci când se întâlnesc cu un cadru educațional, unde cantitatea de informații este mult mai mare decât cea cu care sunt ei obișnuiți. Este copleșitor să faci față unui volum atât de mare de noutăți și să poți să le reții pe toate. Stresul, frica, anxietatea… ajung să utilizeze toate resursele copilului. Inclusiv în calitate de adulți experimentăm aceste trăiri la job sau poate chiar în viața de zi cu zi.


Cu ajutorul hipnoterapiei, învățăm noi metode care să ne ajute să ne relaxăm mintea. Hipnoterapia funcționează pe baza sugestiilor pozitive, iar acest lucru se reflectă pe termen lung în modul de abordarea a situațiilor. În cazul copiilor, o stare de relaxare poate aduce rezultate incredibile în situații de criză, cum sunt teste școlare. Anxietatea se va diminua, în timp ce micuțul se va putea concentra mai bine la test.


O minte relaxată permite nu doar asimilarea mai rapidă a informației, ci și o organizarea mai bună a timpului, reduce procrastinarea prin înțelegerea task-urilor și îmbunătățește memoria.


Concluzie


Brain Mapping-ul reprezintă startul spre performanță în mod diferit. Prin imagistică, avem posibilitatea de a depista zonele pe care le putem antrena prin neurofeedback, psihoterapie sau hipnoterapie,  astfel încât să obținem rezultatele pe care le dorim.

Maparea este utilă atât copiilor, cât și adulților. Alege să îți descoperi potențialul și să îl maximizezi!


Articol oferit de Aida Ivan,Living Psichology






18 views0 comments

Comments


bottom of page