top of page

Neoclinique: Beneficiile ceaiului de salvie asupra cavității bucale


Ce este salvia și de unde își are originile

Considerată sacră în cele mai vechi timpuri, când se organizau ceremonii în timpul sezonului recoltei, salvia nu este doar un condiment indispensabil în bucătărie, ci și un excelent medicament. Un vechi proverb chinezesc spune despre salvie: „Cine are salvie în casă ține bătrânețea departe”.

Salvia este o plantă erbacee. Există multe tipuri diferite de salvie, cele mai cunoscute fiind salvia comună (Salvia officinalis) și salvia spaniolă (Salvia lavandulaefolia). Numele de salvie provine din cuvântul latin „salvere”, care înseamnă „a vindeca”. Nu este o coincidență, având în vedere că salvie a fost folosită ca plantă medicinală pentru tratarea diferitelor afecțiuni încă din Antichitate.

Salvia ca plantă medicinală

Salvia conține un număr mare de vitamine, printre care vitaminele A, B, vitamina C, calciu, potasiu, magneziu, fier, zinc, sodiu și alte minerale, făcându-o o adevărată sursă de substanțe esențiale organismului.

Planta este cultivată ca plantă medicinală sau ornamentală și provine originar din sudul Europei și din regiunea mediteraneană. Medicii stomatologi recomandă înlocuirea apei de gură cu ceai de salvie imediat după operație, deoarece gingiile se recuperează mai repede după astfel de proceduri. Cu toate acestea, ceaiul de salvie vizează mai multe afecțiuni și poate ajuta la restabilirea sănătății orale.

De exemplu, dacă aveți inflamații ale gingiilor, abcese dentare sau ulcere bucale, leziuni ale anumitor suprafețe din cavitatea bucală sau după inserarea implantului sau extracția dinților, puteți alege să clătiți ușor cu ceai de salvie.

Cu toate acestea, sfatul nostru este să mergeți la un stomatolog pentru a afla mai multe detalii aprofundate și pentru a rezolva problemele care cauzează aceste afecțiuni. De asemenea, fiți conștienți de faptul că utilizarea ceaiului de salvie vă va îngălbeni semnificativ dinții. Prin urmare, folosiți-l timp de 2 săptămâni cu o pauză între ele.

Beneficiile ceaiului de slavie în stomatologie

Există o serie de beneficii ale consumului de ceai de salvie asupra sănătății cavității bucale, inclusiv:

  1. Efect antibacterian - Salvia conține compuși cu proprietăți antibacteriene și antifungice, ceea ce poate ajuta la prevenirea infecțiilor în cavitatea bucală. Consumul de ceai de salvie poate ajuta la combaterea bacteriilor care cauzează carii dentare, inflamații ale gingiilor și respirație urât mirositoare.

  2. Proprietăți antiinflamatorii - Consumul de ceai de salvie poate ajuta la reducerea inflamației orale și în jurul danturii. Acest lucru poate ajuta la reducerea durerii și a umflăturilor asociate cu afecțiunile gingivale și parodontale.

  3. Efect astringent - Salvia are proprietăți astringente, ceea ce înseamnă că poate ajuta la reducerea secrețiilor în exces din cavitatea bucală și la reducerea inflamației. Acest lucru poate ajuta la reducerea gingivitei și la prevenirea sângerărilor gingivale.

  4. Efect de dezinfectare - Consumul de ceai de salvie poate ajuta la curățarea gurii și la eliminarea bacteriilor și a altor microorganisme dăunătoare. Acest lucru poate ajuta la prevenirea afecțiunilor cavității bucale și la menținerea unei igiene orale adecvate.

În general, consumul de ceai de salvie poate ajuta la menținerea sănătății cavității bucale și la prevenirea afecțiunilor gingivale și ale dinților. Este important să menținem igiena orală adecvată și să vizităm regulat un dentist pentru a ne asigura că avem o sănătate orală bună.

Contraindicații ale ceaiului de salvie

Deși ceaiul de salvie are numeroase beneficii pentru sănătate, există și unele contraindicații pentru consumul acestuia. Iată câteva dintre acestea:

  1. Sarcina și alăptarea - Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de ceai de salvie, deoarece poate stimula contracțiile uterine și poate afecta lactația.

  2. Probleme cu tensiunea arterială - Consumul excesiv de ceai de salvie poate afecta tensiunea arterială, prin creșterea acesteia. Persoanele cu tensiune arterială ridicată sau care iau medicamente pentru tensiunea arterială ar trebui să evite consumul de ceai de salvie.

  3. Alergii - Unele persoane pot fi alergice la salvie sau la alte plante din această familie, cum ar fi menta sau rozmarinul. Dacă aveți o alergie la aceste plante, ar trebui să evitați consumul de ceai de salvie.

  4. Boli renale - Persoanele cu probleme renale ar trebui să evite consumul de ceai de salvie, deoarece aceasta poate crește nivelul de oxalați din organism și poate agrava afecțiunile renale.

  5. Interacțiuni medicamentoase - Ceaiul de salvie poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau medicamentele pentru tensiunea arterială. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să consumați ceai de salvie dacă luați orice fel de medicamente.

În general, este important să consumați ceai de salvie în mod moderat și să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să-l introduceți în alimentație.


5 views0 comments

Comments


bottom of page