· La nivel mondial, 1 copil din 100 este diagnosticat cu autism, iar în România, aproximativ 40.000 de copii cu autism vor deveni în curând adulți activi pe piața muncii, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.
· WORK AID KIT – program Autism Voice care facilitează accesul companiilor la informații și instrumente legate de diversitate și incluziune.
· Prin acest program, Autism Voice deschide oportunități de angajare celor peste 400 de beneficiari ai săi, precum și tinerilor adulți cu autism din alte asociații interesate.
· 6 companii s-au alăturat deja programului, IKEA România, BRD Asigurări de Viață, ING Bank România, EY România, KPMG România și IPSO Agricultură, iar alte 4 urmează să se alăture WORK AID KIT.
București, iunie 2024 – Autism Voice are plăcerea de a anunța lansarea unui program inovator destinat creșterii angajabilității tinerilor adulți cu autism - WORK AID KIT.
WORK AID KIT este un program complex care sprijină tinerii din cadrul Institutului Autism Voice, cât și pe cei din afara asociației, cu tot ce au nevoie pentru integrarea pe piața muncii (evaluare, consiliere, cursuri de formare specifică, ateliere de dezvoltare). WORK AID KIT, de asemenea, implică o serie de resurse și servicii dedicate companiilor preocupate de diversitate și incluziune oferindu-le training-uri, precum și consultanță și instrumente necesare pentru a facilita procesul de incluziune a persoanelor neurodivergente între angajații lor.
În acest moment, programul WORK AID KIT include 40 de tineri, iar în următoarea perioadă se va extinde până la cei 165 de adolescenți și tineri din Institut, urmând ca toți cei 440 de beneficiari ai Asociației, din centrele de terapie, să beneficieze de KIT-ul de formare și pregătire pentru piața muncii. De asemenea, programul este deschis tuturor tinerilor de peste 18 ani din afara asociației, care consideră că au nevoie de ajutor pentru a se integra pe piața muncii.
Programul WORK AID KIT, pe de altă parte, a oferit companiilor implicate instrumentele și cunoștințele necesare pentru a sprijinii angajații actuali să afle despre principiile de diversitate și incluziune în context de neurodiversitate, iar pe termen lung să înlesnească procesul intern de integrare a persoanelor neurodivergente în planurile lor de recrutare.
Până în prezent, 6 companii au beneficiat de un training introductiv axat pe conștientizarea și informarea despre neurodiversitate la locul de muncă. Printre acestea se numără IKEA România, BRD Asigurări de Viață, ING Bank România, EY România, KPMG România și IPSO Agricultură. Aproximativ 500 de angajați din aceste companii au participat la workshop-uri, organizate atât fizic, cât și în sistem hibrid, fiecare companie având în medie 100 de participanți.
În România, integrarea pe piața muncii a persoanelor cu autism este aproape inexistentă. Dorim să schimbăm acest lucru. Vrem să le oferim tinerilor cu autism posibilitatea de a-și atinge potențialul și, prin acest program, vom oferi instrumentele necesare pentru pregătirea lor în vederea angajării sau formării continue. Asigurarea faptului că tinerii cu autism își pot atinge potențialul în educație, formare profesională sau angajare este un efort de colaborare. Aceste resurse au scopul de a-i ajuta pe tineri să obțină un loc de muncă, să reducă anxietatea asociată unui nou rol și să permită tuturor candidaților să-și demonstreze experiența cu încredere - Anca Dumitrescu, președinte Autism Voice.
Autism Voice este în discuții avansate cu alte 10 companii pentru a extinde acest parteneriat, cu atât mai mult cu cât, potrivit studiilor, aproximativ 87 de milioane de persoane din UE trăiesc cu o anumită formă de dizabilitate. Peste 70% dintre acestea nu beneficiază de aceleași șanse ca restul populației.
Ne dorim să ajungem la cât mai multe companii și să avem cât mai mulți parteneri în acest program deoarece neurodiversitatea, o dizabilitate invizibilă, trebuie recunoscută la justa sa valoare. În prezent, 1 din 54 de copii din România are forme de tulburări de spectru autist, copii care vor deveni în curând adulți. Ce se va întâmpla cu ei? Vor fi membri activi în societate sau asistați social? De peste 16 ani, milităm, dezvoltăm și implementăm programe de specialitate, precum acesta, pentru ca acești copii și tineri să fie cât mai recuperați și integrați, atât social, cât și pe piața muncii, pentru a deveni membri activi în societate pe termen lung. Oricine dorește să ni se alăture în acest demers de schimbare pozitivă sistemică este binevenit - Nicoleta M. Orlea, Director Fundraising și Comunicare Autism Voice.
Alte date relevante:
Cercetările internaționale arată că doar 10% dintre adulții cu autism din Europa au un loc de muncă, în condițiile în care 1% din populația Europei are autism (7.470.000 oameni). În România se estimează că procentul este de circa 1%. În peste 75% din cazuri, societatea trebuie să susțină costul financiar nu doar pentru persoanele cu autism, ci și pentru unul dintre părinți, care este nevoit să renunțe la locul de muncă pentru a-și putea îngriji copilul. 85% dintre persoanele cu autism nu trec de primul interviu. Costurile susținerii unei persoane cu autism în sistemul de asigurări sociale se ridică la aproximativ 2.3 milioane USD în USA și respectiv 2.4 milioane USD în UK, majoritatea acestor bani fiind cheltuiți pe parcursul vieții de adult. Este cu 50% mai puțin costisitor să investești în recuperare și intervenție timpuriedecât pentru incluziune ca adult.
--------------------------------------------------
Despre Autism Voice
Autism Voice este o organizație non-profit dedicată sprijinirii persoanelor cu autism și familiilor acestora. Cu o experiență de peste 16 ani, dezvoltăm și implementăm programe de terapie, educație și integrare socială pentru a asigura o viață cât mai independentă și activă pentru persoanele cu tulburări de spectru autist.
Contact:
Monica Tănase, PR Representative
Tel: 072182595
留言