top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

5 strategii la îndemână pentru a construi relații puternice cu clienții tăi


Într-o lume care pare să se robotizeze și în care apar reacții ostile față de ideea supermarketurilor de a introduce self-checkout, ai fi tentat să crezi că resursa umană nu mai are valoarea pe care o avea odinioară. Optimistă cum sunt, eu cred că, dimpotrivă, ființa umană nu va putea fi înlocuită niciodată de tehnologie, nici când vine vorba de robotizare, nici când ne referim la inteligența artificială. Să nu uităm că toate acestea au fost create de oameni și, deci, au limitări.


Cum atunci când afirm ceva am obiceiul să și argumentez ceea ce spun, mă voi opri asupra relației pe care ne-o stabilim cu clienții, tocmai ca să demonstrez necesitatea și valoarea interacțiunii om la om. Se prea poate ca roboții să fie mult mai serviabili, mai atenți, mai neobosiți decât noi, dar eu cred că interacțiunea umană se bazează și pe un schimb de energie pe care nu îl putem regăsi la aceste, să le spun, ființe artificiale. De aceea, oamenii vor avea mereu nevoie apropierea de alți oameni – inclusiv în mediul de afaceri.


Am convingerea fermă că, în orice afacere, relația cu clienții este esențială pentru obținerea unui succes pe termen lung. Construirea unor relații puternice cu clienții ajută semnificativ la creșterea loialității și a satisfacției lor, ceea ce duce la recomandări și, implicit, la o creștere a businessului.


Dacă și tu ai aceeași convingere ca și mine că omul primează în fața oricăror mașinării, îți las mai jos o listă cu cinci strategii simple și la îndemână pe care le poți aplica pentru a construi relații puternice cu clienții tăi:


1. Află și înțelege nevoile reale ale clienților tăi


Fiecare client are nevoi și așteptări proprii, care se regăsesc mai mult sau mai puțin la alți clienți similari. Pentru a construi o relație puternică cu clienții tăi, trebuie să înțelegi și să răspunzi punctual nevoilor lor specifice, nu să lucrezi în șablon. Acest lucru poate fi realizat prin ascultare activă și printr-o apropiere de tip împrietenire cu clienții tăi, care se vor deschide și îți vor spune deschis ce așteaptă de la tine și de la businessul lor, ceea ce te va ajuta să fii cel mai bun furnizor de servicii pentru ei.


2. Comunică eficient și în mod regulat


Comunicarea este cheia pentru a construi o relație puternică între oameni, care rămâne valabilă și în mediul de afaceri. Asigură-te că menții o comunicare constantă cu clienții tăi pe orice canale de comunicare ți se par mai potrivite, E-mail, telefon sau social media, și nu uita să răspunzi prompt la întrebările și solicitările lor. Un alt secret în ceea ce privește comunicarea cu clienții este să ai deschiderea să primești feedback, cu precădere atunci când este un feedback negativ și să îmbunătățești tot ce ai de îmbunătățit în consecință. Îți garantez că nu vei pierde niciodată un client dacă procedezi astfel.


3. Fii sincer și transparent cu clienții tăi


Nu te sfii niciodată să le furnizezi clienților tăi informații corecte și actualizate despre produsele sau serviciile tale. În plus, dacă întâmpini probleme sau ai întârzieri, fii deschis cu ei și oferă-le informații și actualizări cu privire la situație. O relație puternică se construiește pe încredere și respect reciproc, ca în prietenie. Fii deci autentic și cinstit în comunicarea cu clienții tăi și asigură-te că îi respecți întotdeauna. Vei primi totul înapoi, cu vârf și îndesat.


4. Personalizează experiența clienților tăi


Încearcă să personalizezi experiența clienților tăi. Ce înseamnă asta? Înseamnă să le oferi soluții punctual, adaptându-ți produsele și serviciile în funcție de nevoile lor. Nu le spune că nu se poate înainte de a te asigura că ai făcut totul ca să rezolvi o anumită chestiune și caută chiar să vii cu alternative. Îți garantez că grija și preocuparea ta demonstrată în situații de impas nu va rămâne neobservată nici măcar atunci când nu ai găsit soluția de care un client avea nevoie. Te vei alege cu respect și încredere doar pentru faptul că ai dovedit că îți pasă și că te-ai implicat – iar asta înseamnă să câștigi loialitate.


5. Oferă servicii și bonusuri valoroase


Oferă-le clienților tăi servicii și bonusuri care adaugă un plus valoare experienței lor în interacțiunea cu tine. Poți oferi servicii post-vânzare de calitate, precum ghiduri sau tutoriale utile, ori cadouri și promoții speciale. Poți presta un serviciu gratuit. Tu alegi cu ce vrei să-l „cadorisești” pe client. Se prea poate ca el nici să nu aibă nevoie de bonusurile pe care i le oferi, dar cu siguranță va aprecia amabilitatea ta. Nu degeaba se spune că gestul contează. Gândește-te la asta!


Aplică așadar aceste strategii și cu siguranță vei avea o relație de top cu clienții tăi. Nu uita însă un detaliu: construirea unei relații puternice cu clienții necesită timp și efort, dar poate fi una dintre cele mai importante investiții pe termen lung pe care le poți face pentru afacerea ta. În plus, ca orice relație, și relația cu clienții trebuie „muncită”, în sensul că are nevoie să fie întreținută și menținută cu atenție și implicare continuă. Asta înseamnă că vei depune un efort constant și vei menține o comunicare deschisă și eficientă, dacă vrei să îți îmbunătățești relația cu clienții.


Succes!




Articol oferit de Cristina Norocel

Trainer | Consultant Marketing | Branding Personal | Coach


CONTACT

Telefon: 0741.301.082

6 views0 comments

Comments


bottom of page