top of page
Writer's pictureCrina Diculescu

10 exemple de specialiști în diverse domenii care se pot lăuda că au un brand personal



De câte ori merg la vreun eveniment, apare câte cineva cu replica „Ia zi, mă Cristino, cine de la noi din țară are brand personal fără să fie vedetă scoasă în față de televiziuni?”

Las la o parte noțiunea de vedetă, care ar merita puțin analizată la rândul ei (poate mă voi ocupa la un moment dat de acest subiect). Trec direct la exemple de oameni cu brand personal, între care unii sunt considerați vedete din cauza/datorită (cum vreți să ziceți) aparițiilor repetate la diverse emisiuni TV. Vreau să precizez însă din capul locului că oamenii pe care îi voi prezenta mai jos și-au făcut mai întâi un brand personal și abia pe urmă au apărut la TV – ca să fie clar că nu televiziunile le-au construit brandul. Acestea cel mult le-au consolidat sau le-au promovat un brand care era deja format și se bucura de credibilitate și apreciere.


Și mai fac o precizare: între exemplele alese de mine, nu se regăsește niciun muzician, actor sau cântăreț, tocmai pentru că vreau să arăt că brandul personal se poate crea în absolut orice domeniu de activitate, cu condiția să știi cum să faci asta.


Așadar, iată lista celor 10 branduri personale din domenii diferite:


1. Pr. Constantin Necula – Câți preoți ortodocși activează în România? Vorba aceea, „fără număr”. În această masă de preoți ortodocși, sunt unii care au reușit să se facă remarcați. Interesant este că au o profesie care le impune o vestimentație tip uniformă, propovăduiesc același mesaj, activează în aceeași instituție etc. Toate astea fac ca brandul personal să pară aproape imposibil de construit. Și totuși Constantin Necula e cunoscut și de credincioși, și de necredincioși. S-a remarcat simțitor prin cărțile sale despre teologie și spiritualitate, dar și prin prelegerile publice și prin implicarea activă în promovarea valorilor creștine, într-un mod original, cu umor și înțelegere față de ființa umană – ceea ce i-a atras inclusiv porecla de Popa Comedie. Deci iată că se poate!


2. Dr. Mihaela Bilic – medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, cunoscută pentru cărțile și emisiunile sale despre alimentație sănătoasă și echilibrată. Bilic este recunoscută pentru abilitatea sa de a explica într-un mod simplu și accesibil principiile pe care ar trebui să le urmăm toți în procesul de hrănire. Ea apare la televizor numai de câțiva ani, însă are în spate un brand muncit în ani și bine întreținut. În plus, ceea ce a propulsat-o foarte mult a fost faptul că a reușit să intre pe o nișă, aceea a vedetelor. A fost o vreme în care, de la celebra Mihaela Rădulescu, la mai știu eu ce altă vedetă care lupta cu kilogramele, toate își recuperau silueta ajutate de Mihaela Bilic. Iar asta a transformat-o într-o persoană de referință în domeniu.


3. Dr. Gaspar Gyorgy – psiholog clinician și psihoterapeut, cu o vastă experiență în psihoterapia individuală și de cuplu, Dr. Gaspar Gyorgy este autorul mai multor cărți și publicații în domeniul psihologiei și psihoterapiei și, de ceva vreme, are emisiuni la Europa FM. Și în cazul său, a existat mai întâi expertiza, apoi s-a creat brandul personal, care a atras în cele din urmă notorietatea sau succesul.


4. Andreea Esca – este exemplul meu preferat pentru că demonstrează că televizorul nu stă la baza creării unui brand. Să ne gândim! Andreea Esca este prezentatoare de știri și jurnalist. Ea are nenumărați colegi care fac același lucru cu ea și care apar zilnic la TV. Cu toate astea, Andreea Esca este un brand în sine și se menține ca atare de niște decenii. După părerea mea, ea este cea mai bună dovadă că profesionalismul și coerența te ajută să devii brand – și nu televiziunile.


5. Laura Codruța Kovesi – procuror și fost șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi este un exemplu de brand personal puternic, datorită abilității sale de a lupta împotriva corupției și datorită reputației sale de integritate și profesionalism. S-a făcut remarcată prin luările de poziție față de politicienii corupți și a ajuns să fie percepută ca atare. În prezent, este considerată de mulți un brand reprezentativ pentru corectitudine și ordine socială.


6. Anatol Basarab – expert în numerologie și dezvoltare personală. De-a lungul carierei sale, Anatol Basarab a oferit consultanță și cursuri de numerologie atât pentru persoane individuale, cât și pentru companii și organizații. El este recunoscut pentru abordarea sa unică și pentru aplicarea principiilor numerologiei în dezvoltarea personală și spirituală, dar și pentru numeroasele cărți pe care le-a publicat pe aceste subiecte.


7. Dana Budeanu – că îți place sau nu, că ești sau nu de acord cu mesajele și stilul ei este irelevant. Motivul pentru care o strecor printre exemple pe Budeanu este acela că ea este un brand. Mult timp și-a construit brandul de personalitate importantă în lumea modei. Pe baza acestui brand, și-a dezvoltat ulterior și alte direcții, ajungând chiar să aibă o aplicație de succes, care demonstrează că, pentru obiectivele pe care ea și le-a propus, știe foarte bine să acționeze în direcția construcției de brand personal.


8. Dacian Cioloș – Am zis să includ în listă și un politician cu un brand personal cât de cât mai „curățel”. Fost Prim-Ministru al României și lider al partidului PLUS, Cioloș a reușit să-și construiască un brand personal pozitiv prin abordări tehnocrate și transparență, apreciate de mulți cetățeni și observatori politici. Că ulterior s-a încercat împroșcarea brandului său personal cu noroi, asta e din nou altă discuție.


9. Mircea Cărtărescu – unul dintre cei mai renumiți scriitori români contemporani, Cărtărescu este apreciat pentru stilul său literar unic și pentru explorarea temelor și motivelor complexe în operele sale. Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără „Orbitor”, „Nostalgia” și „Solenoid”. Este un exemplu de brand muncit în ani, cu simț de răspundere și seriozitate, dar mai ales cu încăpățânarea de a menține standardele de calitate ridicate și de a nu renunța la propriile principii și valori.


10. George Buhnici – l-am lăsat ultimul în mod intenționat, pentru că știu că brandul lui e puțin controversat. Totuși Buhnici și-a construit brandul personal printr-un conținut interesant, nișat, prezentat într-un stil accesibil și amuzant. El a reușit să construiască o comunitate puternică de fani și susținători care îl urmăresc în mod regulat, datorită modului său autentic de a aborda subiectele și de a interacționa cu publicul său. Inclusiv scandalul cu afirmațiile făcute la adresa persoanelor supraponderale confirmă faptul că avem de-a face cu un brand. Afirmații de genul celor făcute de el se rostesc zilnic, dar nu au greutate în fața oamenilor pentru că nu sunt rostite de un om cu influență și notorietate. Repercusiunile cu care brandul lui s-a confruntat însă imediat după cunoscutul incident ne obligă să vedem ceva extrem de important: un brand personal se construiește cu consecvență, perseverență, multă muncă și multă răbdare, dar poate fi dărâmat într-o secundă.


De ce? Pentru că brandul personal se bazează pe credibilitate și încrederea celor pe care îi adună în jur. Odată zdruncinată această încredere, brandul este compromis și greu mai poate fi reparat.



----------------------------



Articol oferit de CristinaNorocel

Trainer | Consultant Marketing | Branding Personal | Coach

CONTACT

Telefon: 0741.301.082


Pentru mai multe articole de acest gen, click aici - https://cristinanorocel.com/blog/


31 views0 comments

Commentaires


bottom of page