top of page

Controlul Managerial

4 nov. 2022

Controlul managerial asigura protejarea si folosirea resurselor financiare si umane in corelare  cu atingerea obiectivelor, imbunatatirea fluxului informational si cresterea inteligibilitatii. Este o activitate de prevenire a erorilor si neregulilor, de inlaturare a cauzelor care le determina si de perfectionare a activitatilor controlate.

Scopul controlului managerial este protejarea business-ului prin identificarea riscurilor si a unor potentiale fraude care planeaza asupra societatii.

 

Obiective:

  • Mentinerea unei contabilitati adecvate;

  • Calitatea informatiilor utilizate;

  • Protejarea documentelor impotriva a doua categorii de fraude: disimularea fraudei si distorsionarea rezultatelor;

  • Desfasurarea activitatilor unei entitati in conformitate cu obligatiile impuse de legi si regulamente;

  • Respectarea politicilor interne.

 

Rezultatele principale consta in eliminarea riscurilor la nivelul companiei, evitarea unei fraude la nivel de management si oferirea unei imagini fidele in fata actionariatului.

 

Cand este recomandat ca o societate sa utilizeze controlul managerial?

Exista diverse motive pentru care o societate poate considera ca este nevoie pentru un astfel de control. Printre cele mai justificate: cifra de afaceri anuala depaseste un milion de euro si exista un minim de 100 de angajati, societatea este pe actiuni, exista un flux mare de productie sau societatea este supusa auditarii statutare.

 Identificarea Riscurilor

Orice conducator al unei companii trebuie ca intr-un anumit moment (de succes sau declin, in functie de contextul fiecaruia) sa analizeze activitatea de care raspunde pentru a asigura succesul afacerii, a imbunatati activitatile departamentelor constant sau pentru a evita o viitoare criza in cadrul companiei, iminenta in situatia in care nu au loc schimbarile necesare.

1. Riscul de piata

Orice studiu al pietei ar efectua o societate nu poate afla cu precizie daca tot ce va produce se va si vinde. Instabilitatea cererii, a vanzarilor, a pretului determina aparitia riscului.

2. Riscul economic (de exploatare)

Activitatea difera de la o ramura la alta, societatile confruntandu-se cu situatii diferite datorita interactiunii unor factori, cum ar fi:

– variabilitatea cererii care face incasarile nesigure;

– fluctuatia preturilor de achizitie a factorilor de productie utilizati influenteaza nivelul costurilor si marimea profitului;

– calitatea activitatii de marketing;

– competenta managerilor reflectata in oportunitatea deciziilor luate.

3. Riscul financiar

Societatile se confrunta in permanenta cu un risc economic deoarece nu au un control satisfacator asupra veniturilor viitoare.

4. Riscul datorat schimbarilor in tehnologie

Deoarece evolutia tehnologiei are un rol atat de important in activitatea concurentiala, anticiparea schimbarilor in acest domeniu poate imbunatati pozitia unei societati pe piata.

5. Riscul valutar

Societatile care folosesc devize pentru desfasurarea activitatii lor, se expun riscului valutar. Acesta se manifesta sub forma posibilitatii inregistrarii unor pierderi, fie ca urmare a pastrarii sau incasarii unei valute, fie datorita efectuarii sau numai a proiectarii realizarii de operatiuni de schimb valutar la o data ulterioara predeterminata.

6. Risc de dobanda

Dobanzile care sunt percepute pentru creditele acordate rareori sunt fixe, de cele mai multe ori fiind variabile si modificate anual sau la intervale mai scurte.

7. Riscul comercial

Pe parcursul derularii contractului comercial pot aparea atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator o serie de riscuri:

– riscul privind bonitatea partenerilor comerciali;

– riscul privind negocierea neurmata de incheierea contractului;

– riscul de pret;

– riscul valutar;

– riscul in transporturi.

8. Riscul politic

Riscurile politice se refera la schimbarile care pot modifica radical mediul social-economic in care societatea isi desfasoara activitatea.

9. Riscul in marketing

Analiza riscului in marketing se aplica cu scopul de a lua decizii care sa limiteze riscul in domenii complexe cum sunt: lansarea produselor noi, investitiile, perfectionarea produselor, etc.

10. Riscul sistemic

Riscul sistemic apare din interactiunea comportamentelor individuale, dar afecteaza toti agentii ca urmare a unor externalitati negative. Acesta este definit ca fiind: „o defectiune locala (la o societate sau pe un segment al pietei) care sa genereze dificultati generalizate la alte firme, pe alte piete sau in sistemul financiar, in ansamblul sau.”


Intreg articolul: https://www.cv-expertcontabil.ro/controlul-managerial/

bottom of page